Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Doktor kocsma, Brazil, a tatabányai vagány, Csoki, a bokszoló és a többiek

krulik_zoltan.jpg

Érdekes és erős időutazásban volt részük azoknak, akik ellátogattak a Bánhidai Szlovák Házba, ahol Krulik Zoltán zenészt, zeneszerzőt, a Makám együttes frontemberét Kakuk Tamás kérdezte a tatabányai évekről. A méltán népszerű Makám zenekar muzsikusa ugyanis Tatabányán született és gyerekkorát a városban töltötte, mint arról tavaly megjelent életrajzi ihletettségű prózakötetében, az Utolsó papírrepülőben is beszámol. Krulik, mondhatnánk igazi Tatabánya-regényt írt, de ez a szöveg sokkal több annál, egy sodró lendületű, metafizikus történelmi tabló.

Élőszóban is nagyon élvezetesen és sűrű képekben mesélt a zenész pénteken, látszott rajta, hogy nagyon szeret elmerülni a történetekben, szinte előttünk teremtődött meg, minden, amiről szó esett. Megidéződött Felsőgalla, Bánhida és Újváros régi aurája, Felsőgalla egyik legszebb kútja, ahová kisgyerekként ment le nővérével vízért, a régi kisvasút, amire már csak kevesen emlékeznek, vagy a legendás Doktor kocsma, amihez számos történet kötődik Krulikék családi legendáriumában. Krulik Zoltán, akár egy filmrendező, izgalmas képekben rakta össze a történeteit, magunk előtt láthattuk zongorázó kisfiúként, majd később a legendás Cső együttes rajongójaként. De megtudhattuk azt is, hogy anno volt egy úgynevezett újvárosi galeri a Turul-mozi környékén, akikkel nem volt tanácsos összefutni, és ennek a galerinek egyik központi figurája Brazil is felbukkant az emlékvásznon egy pillanatra, vagy Csoki, a bokszoló. Ugyanúgy, mint a művész bádogos, rézműves nagyapja is, aki a bánhidai templom tetejének restaurálásában is részt vett anno, amikor azt bombatalálat érte, de a Turul-szobor koronájának rendbetételében is segédkezett.

Aztán az est végén a gitár is előkerült, és egy csodaszép, a zenész szerint nemzedékére oly jellemző dallal engedte útjára a közönséget, hogy hazafelé csak dúdolgassa leszegett fejjel az ember, hogy csak szóljon, szóljon, szóljon a dal...

S ez a dal, máshol így szólt: 

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1514328831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása