Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NEKÜNK ILYEN TATABÁNYA! Avagy hogyan “adhatnánk el” a várost?

viztorony3_1_1.jpg

Néha meglepődik az ember, mennyi rejtett értékkel bír Tatabánya, amivel a felületes erre járó, de még a felületes városlakó sincs tisztában. Mindig tartogat valami meglepetést a város, ha kicsit kimozdulunk a komfortzónánkból, és szétnézünk a környéken. Arra gondoltunk, hogy megnézzük, mivel lehetne “eladni” a várost egy ide érkező idegennek, ha már megépült a Gerecse Kapuja látogatóközpont.

Persze a Turul-szobor az egyik legnagyobb nevezetesség, de azon kívül vannak még kincsek a városban, ahova el lehetne vinni a turistákat, az érdeklődőket, hogy megízleljék a hangulatát, az erejét.
eromu-to05_1.jpg

Ilyen kincs az Erőmű tó, amit az Által-ér városunkba érkező szakaszából duzzasztottak fel, körülbelül a 30’-as években. Ha erre jár az ember, mindjárt valami párhuzamos univerzumban találja magát, egy érdekes világban, amely fölé a bezárt erőmű magasodik, amely mégis nyugalmat áraszt.

eromu-to07.jpg

Rengetegen járnak ide, nagyon sok a kis stégház, és épülnek rendre az újabbak is, sőt néhány összkomfortossal is találkoztunk.

eromu-to11_1.jpg

Furcsa látvány az a pár betonkolosszus, amiken keresztül valószínűleg csöveket vezették át anno. Jelenleg úgy mutatnak, mintha félig elkészült modern szobrok lennének, amiket itt felejtett az alkotójuk, de sajátos hangulatot adnak a környéknek. Egy kis ráfordítással, közvilágítás kiépítésével, padok kirakásával, egy-két étteremmel élvezetes környéket kapnánk: igazi horgászparadicsomot, ahová más városokból is szívesen jönnének horgászni az emberek.

Tatabánya egyik sajátossága a természet és az ipari környezet erőteljes fúziója, amelyben mégis megfelelőek az arányok. Bárhová mész, egyfajta karcosság mégis jelen van.

szit.jpg

Ugyanolyan, mint például Óvárosban a Szent István templom környéke: a szakrális és az ipari környezet egymás mellett állása. Kevés városban láttunk hasonló erős kontrasztot.

majus_1_10_1.jpg

Mióta felújították a Május 1 parkot és Népház-ligetet, még erősebb atmoszféra sugárzik belőle.
liget_szep_1.jpg

De itt van az egyik kedvencünk az Erőműi lakótelep a város mentális igazodási pontja.

er_lak_telep_1.jpg

A lepukkant, hajdan jobb napokat megélt erőmű árnyékban heverő kis ékszerdoboz. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi erő van azon az eldugott környéken.

viztorony3_1_2.jpg

Mert azért lássuk be, Tatabánya eldugja az avatatlan szemek előtt, nem mutatja meg bárkinek. "Tudod-e, hogy a Bánhidai Erőmű lakótelepén lévő víztorony a Margit- szigeti víztorony hasonmása?  Vagy Siófokon a város jelképe.
sikvolgy-to-02_1_1.jpg

A Síkvölgyi üdülőterület leginkább a nyugalmával hódítja meg az embert, az egészet helyet beterítő beszédes csenddel. A különböző halfajtákról elnevezett kis utcák bájosan kanyarognak a településen, csupán az utak állapota aggasztó, nem is kicsit. És a közvilágításé, pedig valószínűleg sokan laknak kint, és nem csak hétvégi házak sorjáznak a környéken.

sikvolgy-tabla_1_1.jpg

Az nagyon látszik, hogy minden szépsége, amelyet az itt lakók igyekeznek ápolni, úgy tűnik, mint egykor jobb napokat is megélt hely, sokan járhattak ide horgászni, sétálni, és finom halételeket enni. Különleges atmoszférája van, amit mindenképpen meg kell őrizni.

Ha normálisan rendbe tenné a város, az utakat, a világítást itt is, népszerű pihenőhely kerekedne belőle, nem egy bulinegyed, inkább elvonulós, meditációs hely, ahová el tudna bújni bárki a nagyvárosi “zuhatag” elől.
dada.JPG

És ezeken a példákon túl, biztosan vannak még olyan helyek Tatabányán, amivel lehetne mit kezdeni, ha már fel akarjuk pörgetni a turizmust.  Példának okáért az Ipari Skanzent említhetnénk, ahol már elindult valami igazán kreatív: A Dadabánya fesztivál, amit, ha megfelelően fejlesztenének, nagyon sok embert tudna a városba hozni.

És ha már a bányászat meg az ipari jelleg, sokkal kreatívabban is be lehetne mutatni a bányászatot a hozzánk érkezőkhöz, akna-túrákat szervezni vagy hasonló programokat például.

 

Dadabánya fotó: Vértes Agorája

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4814199829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása