Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A GÁL LAKÓTELEPI KUTYARÉM! Jegyző, közterületesek sehol? Semmi közük hozzá?

nemetjuhasz-eloben-hu.jpg

A történet nem egyedi és egész Tatabányára jellemző problémát feszeget, tudniillik, hogy miért nem tudnak egyesek felelősen kutyát tartani?

A nagytestű kutyára, bármilyen szelídnek is hiszi a gazdája bizony pórázt és szájkosarat kell tenni. Sajnos ezt sokan nem tartják be, és még az sem riasztja el őket, hogy szabálysértést követnek el.

Álljon itt egy tanulságos, fél nappal ezelőtti bejegyzés az egyik Facebook csoportból:

“Kedves tatabányaiak, Gálon lakó kutyások, kisgyermekesek!

Sajnos délután ismét incidens történt a Gál 808 és 901-es lépcsőházak között: egy nagyobb kutya (gazdája szerint "fiatal, jámbor" német juhász) megtámadott egy kisebbet. A nagyobb, gazda-, szájkosár-, póráz- és nyakörv nélkül lófrált a környéken, a kisebb a gazdájával, pórázon. A kisebbnek esélye sem volt a támadás alatt, pedig a gazija igazán hősiesen védte kedvencét. A kutyus mérete és a vértócsa arányából ítélve csak bízni lehet a legjobban!

Ugyanez a kutya már támadott meg hasonlóan kicsi kutyát, valamint a német juhász gazdájának másik kutyája további két kisebb kutyát mart halálra a környéken! Az esetek közül 3 esetben tudok arról, hogy rendőrségi feljelentés született, egy esetben pedig arról, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Nekünk kutyánk nincs, viszont 4 év alatti gyerekből kettő is, ahogy a lépcsőházban többeknek. Rettegésben hagyjuk el a lakást és a lépcsőházat, vajon mikor van szabadon a kutya és ha támad, vajon melyik gyereket mentsem. Sajnos a hatóságoknál még így sem tudunk eredményt elérni az állapot megszüntetésére. Jeleztük a problémát a PH-ban, járási hivatalnál és a állatvédőknél (ezt akkor, amikor a kutyát a gazdája a -12 fokos hidegben éjszaka az erkélyre zárta) mind- mind eredménytelen lett.

Amit még tehetek, hogy nyilvánosság felé fordulok, hogy figyelmeztesselek Titeket: Ne gyertek erre felé, ha igen, csak saját felelősségre!” -írta egy elkeseredett városlakó a Facebookon.

A legdurvább az egészben, mint olvasható, hogy hiába jelezték a problémát egy csomó helyen: a polgármesteri hivatalban, állatvédőknél, hiába történt feljelentés, úgy látszik, senkit nem érdekel az ügy. Hogy akár gyerekek vagy felnőttek is veszélyben lehetnek egy kutya miatt. Miért nem lép senki? Vagy megvárják, amíg a kutya nekitámad egy kisgyereknek és megharapja? A kutya gazdájának lelkivilágát meg sem próbálom fejteni vagy érteni, mert egy bejegyzést szerint az eset után állítólag a helyi kisboltban dicsekedett el a történtekkel. Állítólag a környéken már több szülő nem meri leengedni a gyermekét a saját kutyájukat sétáltatni, nehogy találkozzanak a kutyával és gazdájával.

Egy másik kommentelő leírta a saját esetét, hogy ő bizony végig vitte a hasonló ügyét:

“Engem és a kutyámat harapott össze egy németjuhàsz. Feljelentést tettem, végigvittem az ügyet. Mindenhol el akartàk tusolni, nem hagytam. Bírósàgig jutottunk. Meg kellett fizetnie az orvosi elllâtâst illetve szabàlysértett lett a gazda. A következő esetnél màr gàz lesz neki. 3/4 évbe került plussz ismerős ügyvéd.”

Ennek kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy néhányan megalapították a TATABÁNYAI FELELŐS KUTYATARTÓK KÖZÖSSÉGÉT a Facebookon.

A csoport elsődleges céljai között szerepel, hogy

-kevesebb kutyaürülék közterületeken

-vállalható helyek, ahol le lehet mozgatni a kutyákat (kutyafuttatók, kutyajátszóterek)

-állattartásra vonatkozó jogszabályok, rendeletek változtatása

-kutyás etikett létrehozása és terjesztése.

Úgy látszik, fontos ügyekben csak a civil összefogás segíthet, mert a hatóságok nem nagyon tesznek lépéseket.

Utána nézünk egyébként, hogy van-e arra mód és lehetőség, hogy a kutyákat például beazonosítsák a rendőrségi és egyéb eljárások során, hamarosan frissítjük cikkünket, ahogy megérkeznek a válaszok.

kép: illusztráció

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8313979098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása