Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A tatabányai ipari park közlekedése: itt most már ne ígérgessen senki, hanem építsen!

ip_park_k.jpg

Tatabánya fejlődő, lüktető város, annyira lüktet, hogy a régebbi beruházások ellenére hatalmas gondot jelent az ipari parkban dolgozóknak a közlekedés. Egy városlakó a Facebookon vetette fel, hogy miért nem lehet összekötni az itteni utat a kertvárosi lakótelep buszfordulójával. Azt is hozzátette: “25-30 percig jár a gépjárművek motorja,amíg a kenyérgyári körforgalomig ki jut a melós. Évek óta megy a hitegetés ez ügyben…”

A labda fel lett dobva. És lám a kommentelők között megjelent Schmidt Csaba, vagy a nevében posztokat írogató kommunikátor, és a következőket fűzte hozzá a kérdéshez: “Lakótelep buszfordulójával nem köthetjük össze az ipari parkot, mert lakótelep úthálózata ezt a forgalmat nem bírná el. Az ott élők többször tiltakoztak az elképzelés ellen, mert Hadsereg út és Szent György út kereszteződésében lévő gyerek intézményekbe járók biztonságos közlekedése veszélybe kerülne. Közlekedési szakemberek szerint pedig ezzel összekötéssel a közlekedési problémákat áthelyeznénk a lakótelepre.”

És még egy kampányposztot is lenyomott a polgármester:

“Az ipari park út hálózatának fejlesztése a város egyik legfontosabb beruházása, melyet a Modern Városok program keretében támogat a kormány. Az elmúlt években megterveztük az új kikötő utat a Környei útra, megszereztük rá az engedélyeket, megnyertük rá a pályázatot és lefolytattuk közbeszerzési eljárást, aminek eredményeként aláírtuk a kivitelezési szerződést. Kivitelezés csak a téli időjárás elhúzódása miatt nem indult még meg, amint az időjárás engedi megindul az új út építése, ami tehermentesíteni fogja a Búzavirág utat.”

Ez egyébként nagyszerű hír, de könyörgöm, az úthálózat problematikája nem új keletű, már jó pár éve lehetett volna foglalkozni vele, és az hogy minden beruházás csúszást a zord időre fog a városvezetés, már kezd komikus lenni szerintem. Azért nem Alaszkában élünk, vagy netán arrébb tolták a várost?

Tavaly szeptemberben Bencsik János azt írta, legkésőbb kora tavasszal megkezdődhet az építkezés, hasonlót mondott a polgármester is, legalább ebben konzekvensek.

A tatabányai polgárok azt  is felvetették ebben a netes diskurzusban, hogy ha autótút nem is épül a kertvárosi buszfordulótól, de legalább egy járdát vagy netán egy bicikliutat építhetnének arra: Kertvárosból van, aki 10 perc alatt beérne a munkahelyére. 

Az látszik, de nagyon, hogy a megnövekedett járműforgalmat nem számolták hozzá a szintén rohamosan növekvő dolgozói létszámhoz, vagy nem annyival számoltak, amennyivel reális lett volna. De ki ismerhetné jobban ezeket a számokat az önkormányzatnál, ki tudhatná jobban, hogy az új cégek, mikor, milyen ütemben jönnek, és a régiek, milyen bővítéseket végeznek?

ip_park_k2.jpg

Ezt a helyzetet nagyon gyorsan kezelnie kell a városvezetésnek, ha nem akar még nagyobb káoszt, esetleg baleseteket a területen. Nem beszélve arról, hogy az új menetrend is megnehezítette a munkavállalók dolgát. Netán az lesz az új bónusz a cégeknél, hogy ha valaki normán felül teljesíti a műszakot, annak elintézik, hogy időben, normális körülmények között hazamehessen?

Nem vicc: Van olyan dolgozó, aki két óra alatt ér haza Felsőgallára, a menetrendnek és az úthálózatnak köszönhetően. Még a fővárosból is előbb hazaérne.

De vannak még további problémák is, az egyik hozzászóló szerint, két évvel az ipari parkos buszmegálló átépítése után szerelték fel a közlekedési lámpákat, idén januárban. És csak februárban kapcsolták be, több súlyos baleset is volt a környéken, ez például kinek a felelőssége? Elfelejtették a lámpákat felszerelni?

Ráadásul az is mókás lenne, ha az összes cégnek másik időpontban kellene műszakot váltania, hogy ne legyenek 45 perces torlódások műszakváltáskor, csak azért mert a város nem tudja megoldani a problémát már hosszú évek óta.

De legyünk optimisták, megígérték nemsokára megindul az új építése, és akkor megoldódik majdnem minden. Arra azért kíváncsi vagyok, a beruházás elkezdésével megvárják-e a választásokat. Mert ha igen, az rossz előjel lesz a későbbiekre nézve.

Fotók: Fransysco Don Spatzi/ Facebook

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5313766808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása