Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Önök szerint a cirkuszi oroszlánok gazdái vagy a rohangáló bányászok miatt született a Bohóc-tér elnevezés Tatabányán?

bohoc_korter_szilagyi_zoltan.jpg

Milyen élet lehetett itt egykoron, a Bohóc-téren, ahol a Körtéri Büfében nyomták a táncot a lányok és legények - a kép alapján aligha gondolnánk, igaz?  Több verzió is van a rejtélyes múltról és arról, miért is ragadt rá a bohóc jelző: van, aki azt mondja, nagyon régen piactér volt, és itt állomásoztak a cirkuszosok, ha a városba tévedtek. Nekem tetszik ez a romantikus verzió, szinte látom magam előtt a kofákat, árusokat meg a vidám sátrakat az oroszlánokkal, elefántokkal, kardnyelőkkel. És ahogy a porondmester előadás előtt kinéz a büfébe egy felesre, vagy a kötéltáncos almát majszol. Ahogy ma kinéz, el nem tudnám képzelni, hogy régen itt milyen élet volt, hogy egy igazi központ volt ezen a helyen.

A másik verzió szerint azért lett Bohóc-tér, mert a 70-es években a bányászok itt szálltak át a helyi járatokra, és mint a bohócok úgy futottak, hogy elérjék a buszukat, nehogy lekéssék a műszak kezdést. Állítólag az egész teret betöltve futkároztak, mert nem lehetett tudni melyik busz honnak indul éppen, és önirónából nevezték magukat bohócoknak.

Van olyan variáció, hogy vásártér volt a helyen, és a bányásznapokon jöttek a cirkuszosok. Volt minden, indiai nagycirkusz hasművésszel,és egyéb csodák. Például jégrevü. A büfé pedig bányaforgalmi irodaként funkcionált először,  majd a jött az erős váltás (lehet, hogy a rendszer) és kocsma lett belőle.

banyaszkorter-_tb-busz-epulet.jpg

Sajnos mára a romantikából nem maradt semmi, a legendás központot ledarálta az idő meg a politika. Rozoga buszmegállóvá silányult.

 

Fotó: Szilágyi Zoltán/ Mindörökké Tatabánya Facebook-csoport

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8513715078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása