Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Ma veszi kezdetét a katolikus vega-kúra, a 40 napos nagyböjt

nagybojt-st-plebania-com.jpg

Hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt időszaka, amely idén február 14-re esik.

Idén a negyvennapos húsvéti előkészületi időszak február 14-én kezdődik - erre a napra esik hamvazószerda -, és március 29-én ér véget.

Nagyböjt

Hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjt van, nagyböjt további péntekjein pedig ajánlott a hústól való tartózkodás az egyház szerint.

A böjtöt sokan különféle tél végi és tavaszi méregtelenítő kúrákkal és szervezettisztító programokkal váltják ki.

Ám ne ugorjunk fejest a böjtbe, mint minden másban itt is érdemes a fokozatosság elvét követnünk. Ha kibírjuk, érdemes tartanunk hetente egy léböjt napot, amikor zöldség- és gyümölcslevekkel, teával, ásványvízzel próbáljk meg kibírni a napot.

Ezekben a napokban kerüljük a különféle fogyasztó szereket, étrendkiegészítőket, hagyatkozzunk a tisztán természetes alapanyagokra.  Amit kísérjen sok mozgás és főleg sok folyadék bevitel, elsősorban szénsavmentes ásványvízet fogyasszunk.

Húsvét

Idén húsvétvasárnap április 1-jén, húsvéthétfő április 2-án lesz. A Húsvét elnevezés arra utal, hogy a húshagyó keddel kezdődő Nagyböjti időszak után ekkor szabad ismét húst fogyasztani.

A Húsvét és a Nagyböjt között teremt átmenetet a Nagyhét, amely valójában a böjt utolsó hete. A Nagyhét a virágvasárnappal veszi kezdetét, ekkor emlékeznek meg a keresztények arról a bibliai eseményről, amikor Jézus szamárháton vonult be Jeruzsálembe.

A Húsvét minden évben más napokra esik, méghozzá a tavaszi napéjegyenlőség (március 20-a körüli időszak) utáni első holdtöltét követő vasárnap.

Érdekes megjegyezni, hogy a kereszténység előtt számos népnél a tavaszi napéjegyenlőség idején tartották az úgynevezett termékenységi ünnepeket, amelyek elemei szintén a feltámadás és az újjászületés.

Húsvétkor a keresztények Jézus Krisztus feltámadására emlékeznek. Nagycsütörtök az utolsó vacsoráról, Nagypéntek a keresztre feszítésről, Húsvétvasárnap pedig a feltámadás ünnepéről szól. A Biblia szerint Jézust Nagypénteken feszítették keresztre, harmadnapra pedig feltámadt.

(gyorplusz)

(kép: st-plebania.com)

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9813668898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása