Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Milyen lesz az orvosi ügyelet JÚLIUS 1-től? “Családbarát” módon szüntetik meg az éjszakai gyermek-ügyeletet

gyerekugyelet-vege.jpg

Úgy tűnik az orvosi ügyelet kapcsán nem vagyunk okosabbak, a nagyobbik baj, hogy a szakemberek sem kapnak megnyugtató válaszokat egyelőre. 

Előző cikkünkben már írtuk, hogy a “családbarát” önkormányzatunk megszünteti az éjszakai gyermek-ügyeletet.

Sem a bizottsági, sem a testületi ülésre nem hívták el a szakma képviselőit, hanem, puff neki, meghirdették a közbeszerzést. Ráadásul az egész mögött semmilyen szakmai program nincs, nem látják az orvosok, hogy ki fog ügyelni, mennyit kapnak majd az ügyelésért pontosan.

A közbeszerzésnek meg is lett a nyertes: a dr. Zacher Gábor nevével fémjelzett cég, az Inter-Ambulance Zrt nyert. Szerdán volt egy tájékoztató az orvosi szakmának a történtekről, amelyen meglehetősen tájékozatlan volt a cég munkatársa. Nem tudott mondani semmit, sem az orvosokról, sem a nővérekről, és a fizetésekről sem, pedig egy közbeszerzés ajánlata kapcsán kalkulálnak egy szolgáltatási díjat, amelynek meghatározó eleme a fizetendő díjak nagysága. Egyáltalán nem ismerte az itteni állapotokat. Nagyon kevés orvos volt a tájékoztatón, különböző okokból.

Az új koncepció szerint a környező, úgynevezett csatolt települések is fognak fizetni az ügyeleti szolgáltatásért, de a közbeszerzés tanulsága szerint nem kap többet az ügyeletet működtető cég a szolgáltatásért. A napokban kerül a szerződésekre az aláírás.

Miután a bevételek nem fognak az eddigiekhez képest növekedni, így valószínűleg a szolgáltatáson kell spórolni illetve munkatársak díjazásán, hiszen eddig a helyi orvosok társulásába folyt közvetlenül a szolgáltatási díj, most pedig még egy profit érdekelt Zrt is a képbe került.

Láthatóan az éjszakai gyerekügyelet megszüntetésével meg is kezdődött a színvonal csökkentése.

Félreértés ne essék, ez nem az új szolgáltatónak köszönhető, hanem a kiíró tatabányai városvezetésnek.

A cég állítólag már rendelkezik a szolgáltatáshoz szükséges járművel, de arra nem kaptak választ a tájékoztatón, hogy Tatával vagy Oroszlánnyal összevonva fog-e üzemeltetni ügyeletes kocsit például.

A gyermekorvosi ügyelet leredukálásával kapcsolatban azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy Tatabányán több évtizede volt egy jól bejáratott rendszer, nevezetesen, hogy a 14 év alatti gyerekeket gyermek szakorvosok látták el minden esetben. Ez az új rendszer értelmében megszűnik és utána az egyébként évtizedek óta csak felnőtt lakosság ellátásával foglalkozó orvosok fogják a gyermekeket is az ügyeleten fogadni. Azon túlmenően, hogy a gyermekek ellátása külön szakvizsgához kötött, meglehetősen kockázatos is. Arról nem is beszélve, hogy erről a lakosságot legalábbis eddig egyáltalán nem tájékoztatta senki. Nem lenne szerencsés, ha ezzel a ténnyel csak az ügyeleten éppen szolgálatban levő orvostól szereznének tudomást.

Várhatóan a felnőtt doktoroknak továbbképzéseket indítanak, de július 1-től biztosan nem fognak helyben megfelelő számú gyakorlott orvost találni, akikkel együtt mindkettőt nagy biztonsággal ellátja.

A tájékoztatón az is szóba került, hogy mi a protokoll, ha bekerül egy gyermek az ügyeletre. Az orvosok azt a választ kapták, hogy a felnőttorvos megvizsgálja a gyereket, és ha nem tudja eldönteni, mi a baj, akkor beküldi a kórházba.

Az ügyeleti beosztást Budapesten fogják elkészíteni minden hónap 25-ig, a helyi orvosok jelentkezhetnek rá, ha valamely ügyeleti időszakot nem tudják helyből betölteni, akkor máshonnan fognak orvost hozni.

Olyan, mint helyi ügyelet vezető megszűnik.

Szerintünk ez szépen mutatja az egész projekt kidolgozatlanságát, de ami a legcinikusabb, hogy a tatabányai és a környéken élő emberek gyermekeinek életével szórakoznak.

Képzeljük el, hogy egy felnőttorvosnak milyen nagy rizikó egy csecsemőt diagnosztizálni, amikor nagyon minimális tünetek alapján kell sok esetben nagy horderejű döntéseket hozni. Leginkább ettől félhetnek a felnőttorvosok, hiszen a kockázat ebben az esetben teljes mértékben az övék.

Mi lesz pl egy pár hónapos csecsemővel?

Az is érdekes kérdés még ezen felül, hogy egy felnőttorvos irányíthat-e valakit közvetlenül a kórházi gyerekosztályra, vagy a sürgősségin fognak a szülők a gyermekekkel órákat várakozni, ahol szintén nem feltétlenül gyermekorvos fogja fogadni.

Hát könyörgöm, ez nem véletlenül egy másik szakma? Ráadásul a túlterhelt orvosok vállára még plusz felelősséget és stresszt raknak.

Ráadásul az orvosok OEP-pel kötött szerződésében az áll, hogy 24 órás ügyeletet kell biztosítaniuk, amit így nyilván nem fognak tudnak betartani. Valószínűleg minden érintett szakemberrel új szerződést kell kötni, és az is valószínű. hogy változó kondíciókkal, amelyekről még senki nem tud semmit.

Szakértőink szerint az önkormányzatnak kellett volna állásfoglalást kérnie az OEP-től, hogy egyáltalán felbonthatja-e egyoldalúan az orvosi szerződéseket. Ez komoly jogi kérdés is lehet.

Mindezekből csak azt a következtetést tudjuk levonni, hogy az önkormányzat minden áron sprórolni akar a gyerekorvosokon.

Maga a közbeszerzés annyiban volt érdekes még, hogy mindössze 2 pályázó volt, amelyből az egyik érvénytelen pályázatot adott be, annak ellenére, hogy szintén ebben az ügyeleti szolgáltatásokban utazik, így maradt egyetlen pályázó, akire rá is bólintottak.

Feltettük kérdéseinket a Szent Borbála Kórháznak illetve közbeszrzésen nyertes Inter-Ambulance Zrt vezetőinek, amint megérkeznek a válaszok, ismételten írunk a témáról.

Zs.G.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9112587481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása