Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Nem lesz azbesztmentesítés Tatabányán, leszavazta a parlamenti bizottság

azbeszt.jpg

Hibába volt pár hónappal ezelőtt bizottsági meghallgatás az azbesztmentesítéssel kapcsolatban, információink szerint nemrég 3 igen és 6 tartózkodás mellett nem került tárgysorozatba az azbesztmentesítés fontos problémája, amit az LMP két országgyűlési képviselője terjesztett a bizottság elé.

Ebből gondolom, az következik, hogy a Fideszes urak nagy részét, de még az MSZP-t és a Jobbikot sem érdekli a súlyosan egészségkárosító azbeszt eltüntetése a házainkból. Úgy tudjuk, Bencsik János megszavazta a beadványt, majd megköszönheti a párttársainak ezt az elvtelen döntést.

Vajon az volt gond, hogy nem a kormánypárt nyújtotta be?  Többet ér a politikai harc emberek ezreinek az életénél?

Hát igen, közeledik a választás, és egyeseknek már az emberi egészség sem fontos, csak, hogy nyerjenek.

Mint egy régebbi cikkünkben megírtuk Magyarországon 1992-ben kezdődött az azbesztfelhasználás korlátozása, de akkor még csak a legveszélyesebb, úgynevezett "kék azbeszt" használatát tiltották, a többi azbesztféleségre is kiterjedő teljes tiltás 2005 óta van érvényben. 1992-ig, illetve 2005-ig azonban többtízezer lakásba került a gyilkos szigetelőből.

El is indultak a felmérések, és nagy dérrel-durral a mentesítések is. Tatabányán például 2006-ban indult a mintaprojekt, melynek során 2008-ig a Bánhidai lakótelep azbesztmentesítése történt meg. Ez valamivel több, mint 500 lakást jelentett, így a 2002-ben történt felmérés szerint, még 2047 lakás várja Tatabányán, hogy megszabadítsák a rákkeltő azbeszttől.

’Van Tatabányának egy remek Környezetvédelmi Programja  a 2015-2020-as időszakra, amiben az azbesztmentesítési program folytatását a „különösen aktuális” projektek köz sorolták. Hogy mit jelent a „különösen aktuális”, azt nem tudjuk, mert lassan a 2017-es költségvetés is készül, az azbesztről azonban még mindig nem hallottunk semmit.

A különösen aktuális tehát azt jelenti: nem fontos, nem kell foglalkozni vele.

Emlékezzünk Schmidt Csaba lapunknak adott válaszára:

’A témakör az önkormányzat számára is kiemelten fontos, ezért örömmel fogadtuk a hírt, miszerint az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának márciusi ülésén V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a Földművelésügyi Minisztérium vizsgálja az azbesztmentesítés hatékony formáit. Bízunk tehát benne, hogy hamarosan folytatódhat Tatabányán is a korábban megkezdett azbesztmentesítési folyamat."

Kissé cinikus volt a válasz, látszott, hogy  a probléma nem lépte át a városvezetés ingerküszöbét.

Ezek szerint ez az azbesztmentesítés felfogható egy fajta Hungarikumként vagy netalán tán Tatabányaikumként?

Akkor fognak hozzá, ha valamely polgár beperli őket, hogy nem képesek megvédeni az állampolgárok egészségét?

És vajon tudja az azbeszt, hogy jelenleg nem nagyon van pénzünk a mentesítésre, így most nem olyan halálos? Nem okoz tüdőbetegséget, mellhártya-, illetve tüdőrákot? És, ha ezt meg is beszélték "vele", nem kérdezett vissza fölényesen, hogy "stadionra meg ilyenekre bezzeg futja, mi?

Vagy visznek az azbesztnek a városi sörből, hátha megenyhül és nem lesz egészségkárosító?

Mert ugye egy komolyan vehető városvezetésnek kellene lennie akkora tekintélye vagy lobbi ereje, hogy nem hagy elkaszálni egy ilyen fontos témát.

 Nem csak bólogatni kell, meg földig hajolni, ha itt jár a Főnöke. Hanem politikusként funkcionálni.

Gratulálunk! Nem sikerült.

Címlapfotó: adorjanrenova.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8612544259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása