Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI ISKOLÁINK ÁLLAPOTA: a tanker vezető hallgat, a hivatal nem tud vele foglalkozni!

A TATABÁNYAI TANKERÜLET HÁNY KÉSELÉS UTÁN LÉP? Most a törvények mögé  bújnak! - Boldogulj Tatabányán

Milyen körülmények között tanulnak a tatabányai gyerekek? Elégedettek lehetünk-e az iskoláink színvonalával?

A tatabányai iskolákat is két fordulóban államosították, először 2013 elején az önkormányzatottól elvonták az iskolák fenntartói jogosítványait, akkor még a működtetés jórészt az önkormányzatnál maradt. Azután 2017 elejétől már ezt a részét az oktatásnak is államosították egy új törvénnyel.

Az ingatlanokat "önként" adták át ingyenes vagyonkezelésbe az állami fenntartónak Schmidt Csabáék, akik mindenféle aggály nélkül aláírták az erre vonatkozó szerződést, még egy kérdőjel sem merült fel bennük.

Ebben a szerződésben az azóta már Tatabányai Tankerületre átkeresztelt helyi oktatási állami szerv vállalta, hogy a vagyontárgyakra jógazda gondosságával figyel, a szükséges karbantartásokat és felújításokat elvégzi.

Amikor legutóbb megnéztük a helyben illetékes tankerületi központ költségvetését, hogyan állnak a felújításra szánt kerettel, akkor egy nagyon kerek 0, azaz NULLA forint volt betervezve.

Éppen ezért nemrég újra, a Vereckei Judit vezette intézményhez fordultunk, árulják ugyan el, az utóbbi egy évben mennyit fordítottak iskoláink karbantartására. A tisztánlátás kedvéért az alábbi kérdéseket küldtük el nekik:

 

  • Az Önök fennhatósága alá tartozó intézmények vonatkozásában a 2020.szeptember 1. és 2021.augusztus 31. közötti időszakban az épületek karbantartásra fordított összegeket.
  • Kérem, hogy ezt intézményenként /megjelölve annak nevét/ illetve munkanemenként tegyék meg. Ez utóbbiak esetén a legalább 100 ezer forint összeget elérő tételeket jelöljék meg.
  • Kérem, hogy az intézmények karbantartására fordított összegekben tüntessék fel külön azokat, amelyeket az Önök részére az adott önkormányzat, illetve valamely adományozók/szülők biztosítottak.

 

Úgy gondoljuk, hogy ezeket az adatokat normál ügymenetnél nyilvántartják, vagyis semmilyen extra adatot, valami új típusú információt kellene előállítaniuk, csak megnézniük a nyilvántartásokat és a megfelelő lekérdezésekkel a fentiek megválaszolhatók.

Ehhez képest a Vereckei Judit vezette intézményben megtagadták a választ, inkább kerestek egy szerintük releváns ítételet az Alkotmánybíróságtól, mely szerint az adatkezelő - kizárólag az adatigénylés teljesítése érdekében - nem köteles adatgyűjtésre, illetve az általa kezelt adatok összevetése útján új, minőségileg más adat, adatsor előállítására. Ennek megfelelően a válaszadást megtagadták.

Persze, lehet, hogy csak valamiféle furcsa ösztön dolgozhat bennük, hiszen az év elején, amikor egy intézményüket érintő közegészségügyi problémáról írtunk, tagadták helyből a probléma meglétét.

Ott sem a gyerekeknek sem a felnőtteknek nem tudott hosszú ideig iható vizet biztosítani az intézmény. Ennek kapcsán beszéltünk a szakszolgálat járási vezetőjével, akitől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy valamiféle folyamat elindult rögtön a vezetékes ivóvíz javítása tárgyában. A Vereckei Judit vezette tankerület viszont tagadta a probléma létét. (És láss csodát, néhány nap alatt mégis megoldották)

Azért arról se feledkezzünk el, hogy bármennyire is ránk erőszakolták, hogy átadjuk az intézményeinket, mégiscsak kétoldalú a viszony.

Éppen ezért szerettük volna a tatabányai hivatalt is megkérdezni, hogy mennyire foglalkoznak az iskolák állapotával, mégiscsak a közösség vagyonáról van szó. Azt a választ kaptuk az illetékesektől, hogy ezzel a kérdéssel nem tudnak foglalkozni, nincs rá erőforrásuk.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9216702580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása