Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

JÖN AZ AUTÓGUMIK SZENTGRÁLJA: Tartósabb, újrahasznosítható, defektmentes

michelin-uptis.jpg

Sajátos struktúrájú, gumitömlő nélküli abroncsokat fejleszt a Michelin. Az új termékek szinte egyáltalán nem lehetnek defektesek, kisebb környezeti terhelést jelentenek és az autók fogyasztását sem növelik. 

A technológia évek óta a gumigyártók szentgrálja, tömörgumitestek ugyanis nehezek, a tömeg pedig növelte az autók fogyasztását, rontotta a tapadást és nem adott hasonló vezetési élményt, mint a légtömlős hagyományos változatok - írta a Napi

A Michelin becslése szerint a gumiabroncsok 20 százaléka - azaz évente 200 millió darab - idő előtt kivonul a forgalomból a felfújással kapcsolatos problémák miatt.

Az Uptis nevű kerekük a futófelület alatt üvegszálas bordákat, a levegő helyett pedig rugószerű küllőket tartalmaz, amelyek szintén üvegszállal vannak megerősítve. Magukat a gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy ne a már meglévő, hanem a Michelin által szállított kerekekre szereljék fel, amelyekre gyárilag kiegyensúlyozzák őket. Elméletileg készen érkezhetnek az autóra szerelve, különösebb szerszámok vagy munka nélkül - írja a The Drive.

A Michelin egyébként úgy számol, hogy az üreges kerekek háromszor hosszabb ideig tartanak, mint a normál abroncsok, még akkor is, ha az abroncs élettartama alatt semmi baj nem történik. Más forrásokból úgy tűnik, hogy a futófelület élettartama is jobb lesz, mert mélyebb futófelületi mintázatot tudnak kialakítani, mint a légabroncsok esetében. Valamint azt is állítják, hogy a gumiabroncs minden egyes forgásakor egyenletesebben oszlik el a terhelés, ami szintén hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz. Egyelőre arról nem beszélt a cég, hogy lehetséges lesz-e a futófelület cserélése. Az viszont már biztos, hogy az ígért háromszor hosszabb élettartam azt jelenti, hogy a gumiabroncsok 66 százalékkal kevesebb hulladékot termelnének. 

És még egy fontos dolog, amit a Michelin állít: az Uptis-abroncsok újrahasznosíthatók lesznek.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4216700652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása