Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ALSZIK A TATABÁNYAI VÁROSVEZETÉS? 400 milliónyi támogatásunk sorsa komoly veszélyben

varoshazatb-indafoto-hu.jpg

Beszámolt a tatabányai városvezetés az aktuális testületi ülésen néhány projekt állásáról, amely normális esetben egy nem túl érdekfeszítő napirend szokott lenni. Most azonban meglehetősen baljós kép rajzolódott ki elénk. 

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy az országos szintű Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) alapvetően az önkormányzati fejlesztéseket támogatja. Ebből a kereteből Tatabányának 13,1 milliárd forint jutott, amelyen belül 1 milliárdos összeg jutott önkormányzati épületek korszerűsítésére.

Az erre vonatkozó tatabányai javaslatot az állami szervek elfogadták, amely konkrétan 10 energetikai projekt megvalósítását jelenthette. A vállalt tevékenységek 100 % támogatásban részesültek, így nem volt hozzájuk önerő betervezve.

Miután elkezdődtek a projektek, a beérkezett ajánlatok ismeretében hármat visszamondtak, pontosabban átcsoportosították az Éltes Mátyás felújítására.  

A projektek ez utóbbi kivételével már 2 éve befejeződtek, azonban az elszámolások, a projektek lezárása még hátra vannak és hihetetlenül szorít a határidő.

Az Állam Kincstár (ÁK) a benyújtott dokumentumok tartalmát sokszor nem tartja megfelelőnek és ez azzal fenyeget, hogy vissza kell fizetni pénzeket. 

A projektek fizikailag megvalósultak, de a projektekről szóló beszámolók az ÁK felé nem lettek benyújtva. Az összesen megítélt és döntő részben folyósított 757 milliónyi támogatásokból mindössze 214 millióval számoltak el. 

A dokumentumok egyre nagyobb csúszása miatt előfordulhat, hogy már folyósított támogatásokat kell esetleg visszafizetni. A projektek során bekövetkezett módosulások ugyanis nincsenek leadva az ÁK felé, csak azt nem értjük, ennyi ideig mit csinált a hivatal?

Hogy ez nem valami üres fenyegetőzés, azt jelzi az is, hogy a Kodály Zoltán Óvoda korszerűsítése kapcsán 4 milliót vontak meg, a Puskin felújításánál pedig egy állítólagos véletlen számítási hiba jelentett 2 milliós büntit.

Ha valaki a konkrét számokra kíváncsi az energetikai projekteknél:

  • Dózsa Iskola: támogatás 232 millió, elszámolva 65 ezer (!),
  • Kertvárosi Iskola, Verebély utcai telephely: támogatás 179 millió, elszámolva 144 millió,
  • Széchenyi István iskola: támogatás 113 millió, elszámolva 5 ezer (!), RÁADÁSUL ITT A GYŐZTES AJÁNLATA ÉRVÉNYTELEN
  • Bányász Művelődési ház: támogatás 83 millió, elszámolva 20 millió,
  • Puskin Művelődési ház: támogatás 36 millió, elszámolva 30 millió,
  • Turul Óvoda: támogatás 63 millió, elszámolva 18 millió,
  • Kodály Zoltán óvoda: támogatás 47 millió, elszámolva 5 ezer (!)

Ha a fenti listára ránézünk, rögtön feltűnik, hogy közülük 3 esetben szinte nem történt semmi. Amikor több tíz milliós támogatások kapcsán néhány ezer forinttal sikerül 2 év (!) elszámolni, azért némi magyarázatot illene hozzá fűzni. Megpróbálni az előző városvezetésre kenni, vagy a COVID-ra, vagy arra, ki rúgtak mindenkit az illetékes területről, vagy valami! Tessék mondani, ez a közel 400 milliós fenyegetettség nem érdekel senkit a jelenlegi város- és hivatalvezetés emberei közül?

Az előterjesztésből legalábbis ez tűnik ki, mert semmiféle magyarázatra nem vették a fáradtságot!

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8916700832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása