Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

SZÍNHÁZBAN NEM KÉRHETNEK TŐLED VÉDETTSÉGIT: megérkezett a hatóság állásfoglalása

vedettsegi_ig.jpg

A Klubrádió azt követően fordult Péterfalvi Attilához, hogy az Örkény Színház múlt héten bejelentette, védettségi igazolványt kér előadásain. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke állásfoglalásában azt írta, egyetlen színház sem tehet ilyet.

Péterfalvi Attila,a NAIH vezetője a Klubrádió kérdésére a következőkkel indokolta, hogy egy színház nem kérhet védettségi igazolványt:

  • A koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, amelynek kezelése főszabály szerint tilos.
  • Adatkezelői oldalról színházak esetében az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása, vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg.
  • A koronavírus elleni védettség tényének kötelező igazolásának előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét.
  • Nem minősül olyan rendezvénynek a kulturális esemény, ahol igazolványt lehet kérni, "ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra, b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni” - írta a hatóság.
  • "Mivel az Örkény Színház előadásaira, és minden más, közfeladatot ellátó, illetve közpénzből is gazdálkodó színház előadásaira érvényesek a fenti feltételek, így azok egyértelműen az ,,előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény" kategóriájába tartoznak" - állapította meg a hatóság.
  • A színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem találtak a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség tényének kötelező igazolására, "ilyen bemutatásra jogszerűen nem hívhatják fel az érintetteket".

Ha az Örkény szeretné, forduljon a jogalkotóhoz szükséges jogszabály-módosítás érdekében, javasolta Péterfalvi.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3016688344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása