Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MENŐ VAGY TATABÁNYÁN, HA FIATALON RABOSÍTANAK? Ha azt hiszed, csak buli amit tettél!

lopas-fiatal-ugyeszseg-youtube.jpg

Hiánypótló videót tett közzé az ügyészség, amelyben olyan cselekményekre hívják fel a fiatalok és a szülők figyelmét, amelyről kevésszer esik szó, pontosabban azok következményeire.

Olyan cselekedetekre, amik bulinak tűnnek először, olyasminek, amivel majd lehet dicsekedni a haverok előtt - miközben másnak lehet, életre szóló sebet okoznak, annak, akinek elkövette, pedig hosszútávú, akár az életére is kiható következményei is lehetnek.

A gyerekek legtöbbször fel sem fogják milyen következményei lesznek  egy nem feltétlenül nagy tárgyi súlyú bűncselekményeknek (persze akad néha nagyértékű is). A fiatalkorúakra ugyanis ez a jellemző leginkább. 

Elmegyünk a haverokkal lopni, vagy egy apróságnak gondolt garázdaság, ami nem annak indul, de az lesz belőle. Az online világban az interneten is elkövethetnek olyan cselekményeket, amelynek messzire ható következményei lesznek. Bele sem gondolnak, hogy egyetlen kattintással mit indíthatnak el, pl. olyan felvételt oszt meg, amelyen aki rajta van nem tud róla, vagy a felvétel nem a nagyközönségnek készült.

Az elkövetett dolgoknak lehet, hogy a társadalomra való veszélyessége nem nagy, de aki elszenvedi, annak életre szóló problémája is lehet belőle (pl. iskolát is válthat emiatt)

Itt jön a képbe az ügyészség, ugyanis a fiataloknál sokkal nagyobb lehetőség van az ún. elterelésre, vagyis nem feltétlenül a bíróságon köt ki az ügy. Ekkor nem fognak vádat emelni az ügyben, hanem megróják, ez az egyetlen terület, ahol az  ügyésznek erre lehetősége van a Büntetőtörvénykönyv szerint. 

Ebben az esetben lehetőséget kapnak az elkövetők arra, hogy ha betartanak előírt magatartási szabályokat, pártfogó felügyelet mellett (ami mindig kötelező), hogy tettük következménye ne kerüljön be a bűnügyi nyilvántartásba.

Ezzel szemben, ha rabosítják - ujjlenyomatot vesznek tőle, lefényképezik - sokszor akkor esik le a fiataloknak, hogy ez mégsem annyira jó buli, ezzel nem lehet a haveroknak menőzni. Ez viszont benne marad a nyilvántartásban.

A videón szereplő ügyész szerint az a tapasztalatuk, ezek a témák nem kapnak kellőképpen hangsúlyt, pl. az osztályfőnöki órákon, mit is jelent egy bűncselekmény, így a gyereke nem is tudják, hogy bizonyos esetekben elkövetővé válnak.

Itt kellene elhangoznia olyanoknak, mit nem szabad csinálni, például ha ott marad egy pénztárca valahol, a benne lévő bankkártya használata már büntetőeljárás keretében kerül elbírálásra, nem egy ejnye-bejnye alkalmazásával rendezik.

A közzétett videót érdemes megnézni:

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7116688996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása