Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYA FANTASZTIKUS AKNATORNYA: 114 évesen ismét régi fényében tündököl

aknatorony_tb-cimlap.jpg

A Bányászati és Ipari Skanzenben található aknatorony Tatabánya legrégibb bányászati műemléke.

Eredetileg az 1907-ben termelésbe lépő I/a aknának a tornya volt. Miután az I/a aknán a termelés befejeződött, 1941-ben elindult a XV-ös akna mélyítése. Ekkor a tornyot lebontották, majd a bánhidai XV-ös akna kasháza fölött állították fel. Eredeti helyét a Szent Borbála úti lakóépület tűzfalán látható falfestmény jelzi.

2019-ben a Tatabányai Múzeum jótékonysági gálakoncertet szervezett, melynek célja a Bányászati és Ipari Skanzenben található aknatorony felújítása volt. Az eseménynek köszönhetően több mint 600 ezer forint támogatást sikerült összegyűjteni. Az aknatorony előzetes statikai vizsgálatára nagyjából ennek az összegnek a felét kellett ráfordítani, a felújítási munkálatokra vonatkozó árajánlat pedig közel másfél millió forintba került, ezért a múzeum vezetése Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatához fordult segítségért. 

Tatabánya városa az elmúlt esztendők során komoly anyagi támogatással járult hozzá a skanzenben zajló felújítási és állagmegőrzési munkákhoz, és ez most sem történt másképp. Az aknatorony legutóbb az ezredforduló tájékán esett át felújításon, azóta a korrózió szemmel látható nyomokat hagyott a szerkezeten. 2020 második felében megkezdődhettek a munkálatok, melyek 2021 nyarára fejeződtek be, a kivitelező a Spitz Tech Kft. volt. 

aknatorony_tb-3.jpg

Az aknatorony fémszerkezete még mindig ép, akár a kast is képes lenne megtartani, dacára annak, hogy idén már 114 éves a torony. Felújítás alatt tehát elsősorban egy rekonstrukciós felületi kezelést kell érteni, amely során megtörtént a vázszerkezet rozsdamentesítése és korrózióvédő festése. 

A felújított aknatornyot idén október végéig tekinthetik meg az érdeklődők, hiszen a skanzen a téli időszakban hagyományosan zárva tart.

aknatorony_tb-2.jpg

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1516675720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása