Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

JÓL ÉRZED, KEVESEBBET VEHETSZ A FIZETÉSEDBŐL: durva reálbér csökkenés az állami szférában

penztarca-ures-depositphotos.jpg

Megérkeztek a legfrissebb bér adatok, vagyis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a júniusi kereseti számokat.

Júniusban a bruttó átlagkereset 436 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 290 200 forint volt, mindkettő 3,5%-kal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentették. Ez azt is jelenti, hogy hosszú idő után először csökkent a keresetek vásárlóereje Magyarországon, hiszen az infláció 5% felett alakult az időszakban. Az elmúlt hónapokban lelassult a béremelkedési ütem, amit most egy statisztikai hatás is rontott. 

A bruttó átlagkereset a vállalkozások körében 445 900 forintot ért el, ami 6,4%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, a költségvetésben pedig 417 800 forintot, ami 4%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Mindez azt jelenti, hogy a keresetek növekedési üteme egyre inkább lelassul, a költségvetési szférában pedig egyenesen csökkentek. A KSH a mostani gyenge számokat azzal magyarázza, hogy tavaly júniusban osztották ki az egészségügyi dolgozók egyszeri, rendkívüli juttatását. 

A nemzetgazdaság egészégben a reálkeresetek ebben a hónapban 1,7%-kal csökkentek. Ez annak eredménye, hogy a költségvetési szektorban közel 9%-os reálkereset-csökkenést látunk. Tavaly ebben a hónapban ugyanis félmillió forintos jutalmat kaptak az egészségügyi dolgozók, ami akkor az egész költségvetési szektor adatát óriási mértékben megemelte. Miután idén nem volt ilyen egyszeri hatás, így a most júniusi adatok csökkenést jelentenek a tavalyihoz képest.

A következő hónapokban várhatóan visszaáll a 7-8% körüli nemzetgazdasági béremelkedési ütem, miközben a vállalati szektorban ennél kissé alacsonyabban maradhat a bérdinamika. Mindez azt is jelenti, hogy az 5% körüli infláció mellett a keresetek vásárlóerejének növekedése érdemi lendületet nem nem kap. Érdemi lendületet az adhat, ha a munkaerőhiány miatt újra érdemben nőnének a keresetek, azonban a koronavírus-válság után gyenge pénzügyi helyzetben lévő vállalatok egyelőre nem tudják nagyobb mértékben növeli a béreket. (via Portfólió)

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5716675962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása