Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HOLNAPTÓL ÚJ “RENDŐRÖK” ÁLLNAK MUNKÁBA: ott találkozol velük, ahol nem is várnád!

szobakiadas-mti.jpg

Szeptembertől már okmányolvasóval is rögzíteni kell a kedves vendégek adatait. A tiltakozók szerint az új feladat sok esetben ellehetetleníti a mindennapi működést.

Szeptember 1-től újabb adatszolgáltatási kötelezettséget varrnak a szállásadók nyakába: akkortól érkezéskor egy okmányolvasóval le kell fényképezni a vendégek iratát, és azt fel kell tölteni a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelyeknek is adatot kell szolgáltatniuk. A VIZA-rendszer közrendvédelmi célokat szolgál, a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

Az okmányolvasók szeptemberi bevezetése komoly felzúdulást keltett a magánszálláskiadók körében, mivel használatuk sok esetben megoldhatatlan feladat elé állítja a szállásadókat. A magánszálláshelyek üzemeltetői Fodor Zoltán vezetésével összeállítottak egy petíciót az okmányolvasó kontaktmentes használatáért, amit néhány óra alatt ezernél is többen írtak alá.

A petícióban vázolt problémák lényege:

 

  • a magánszállásadók sok esetben évek, évtizedek óta 1-2 apartmant, szobát adnak bérbe jellemzően szezonálisan, sokan nem rendelkeznek sem a szükséges technikai feltételekkel (okostelefon, szálláshelyen elérhető internetkapcsolat hiánya), és koruknál fogva a technikai ismeretekkel sem az okmányolvasó kezeléséhez
  • a szálláshelyet távolról, érintésmentes módon üzemeltető szállásadók nem találkoznak fizikailag a vendéggel, ők nem tudják a helyszínen elkérni és beolvasni az okmányokat
  • a családi, kisebb baráti társaságok foglalása esetén a vendégek nem feltétlenül egy időben érkeznek a szállásra, a külföldi vendégek sokszor késő este, esetleg éjszaka érkeznek meg, így minden érkező vendég személyes fogadása olyan plusz feladatot ró a szállásadóra, ami sokszor összeegyeztethetetlen egyéb feladatokkal.

 

Azt is aggályosnak tartják, hogy a rendészeti, személyazonosítási feladatokat a szállásadókra testálják, ez szerintük jelentős ellenérzést, akár ellenállást válthat ki a vendégekből. Összességében azt kérik a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, hogy gondolják újra a bevezetendő személyes okmányolvasási kötelezettség életszerűségét, mérlegeljenek egy differenciált működést (például a recepcióval nem rendelkező, 8 szoba alatti kis szálláshelyek manuális adatfeltöltési lehetőségével), valamint dolgozzanak ki megoldást a távoli, kontaktmentes működés támogatására.

A VIZA idén januárban már elindult, ekkortól azonban még csak a csatlakozást kellett megkezdeniük a szállásadóknak. Az ágazat ugyanis kilobbizta, hogy halasszák el az adatgyűjtés tényleges átalakítását őszig. Lapunk is írt róla, hogy a Magyar Apartmankiadók Egyesülete szerint egy okmányolvasó ára akár a 250 ezer forintot is elérheti, amit pályázati lehetőség, támogatás nélkül nem mindenki engedhet meg magának. (forrás: mfor.hu)

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7016675444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása