Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ENNYIT AZ INDEX FÜGGETLENSÉGÉRŐL! Simán átírták a Szijjártónak kellemetlen címet

szijjarto_peter_miniszter.jpg

A legkattintottabb anyagok között szerepelt a Hírkeresőn az Index által kedden reggel publikált „Kiosztotta Szijjártót a WHO főigazgatója” című hír, ezt kiválasztva azonban törlésre utaló, úgynevezett 404-es hibaüzenettel találkozhatnak az olvasók. A Media1 erről is kérdezte Starcz Ákost, az Index vezérigazgatóját.

hirkereso_kepernyokep-errol-2021-08-24-17-27-23.png

A Media1.hu egyik olvasója csalódottan jelezte a portálnak kedden, hogy miközben az egyik legnépszerűbb hírgyűjtő oldalon, a Hírkeresőn az elmúlt 12 óra legolvasottabb hírei között, az úgynevezett TOP12 óra dobozban szerepelt a „Kiosztotta Szijjártót a WHO főigazgatója” című írás,  az Indexre mutató link mégsem érhető el, az úgynevezett 404-es hibaüzenetet jelenít meg.

Olvasónk azt feltételezte: a Fideszből vagy a minisztériumból odaszólhattak az Indexnek, hogy talán nem kellene ennyire kritikusan fogalmazni a külgazdasági és külügyminiszterrel, illetve az Egészségügyi Világszervezet vezetőjének találkozójával kapcsolatban, nem kellene bántani Szijjártó Pétert.

Miután a portál ellenőrizte, hogy a kedden reggel 9 óra tájban megjelent hírre valóban hiába kattintunk a Hírkeresőn, sőt ugyanez a jelenség a Hírstarton, Starcz Ákost, az Index.hu Zrt. vezérigazgatóját hívtuk fel, hogy az írás eltűnésével kapcsolatban érdeklődjünk.

Starcz először kis türelmünket kérte, amíg utánanéz az ügynek. Később visszahívást kaptunk tőle, majd elmondta: a hírt – mely a koronavírussal kapcsolatos percről-percén belül jelent meg – valójában nem törölték le, ahogyan azt olvasónk feltételezte, és ahogyan az a 404-es hibaüzenetből következne. Starcz azt mondta, nem szólt oda nekik senki, hogy tegyék elérhetetlenné azt, hanem arról van szó, hogy változtattak a megjelent hír címén és az elérést biztosító URL címén-írja a media1.hu.

Starcz elmondása szerint náluk az a belső szerkesztőségi szabály, hogy egyetlen közéleti szereplőt sem neveznek címben csupán a vezetéknevén, hanem törekednek arra, hogy kiírják a keresztnevét is, ezért miután észlelték, hogy Szijjártó neve után lemaradt a Péter, ezt pótolták, a hírt viszont nem törölték, az URL címe változott meg. Starcz szerint ezt az URL változást nem bírták lekezelni a rendszerek, tehát ettől vált elérhetetlenné a Hírkereső és a Hírstart felől az írás a linkre kattintva. Csakhogy: amíg a vezérigazgatóval beszéltek a portál munkatársai, azt is megtalálták, hogy az eredeti írás (ami jelenleg még elérhető a Google-ön Tárolt változatában) címe ennél jóval jelentősebb változáson esett át, és mostanra sem Péter, sem Szijjártó neve nem szerepel a címben. Az új cím végül jóval semlegesebb, visszafogottabb lett:

A Financial Times is hozza a WHO-főigazgató és a magyar külügyér csörtéjét

Az új internetes címen fellelhető hír új címében itt már egyáltalán nincs szó arról, hogy a WHO főigazgatója úgymond kiosztotta Szijjártót, ahogyan azt eredetileg az Index a hír címében szerepeltette. A híren belül annyit állítanak, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató Szijjártó Péterrel közös sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki, hogy „egyes országoknak” szándékában áll más nemzetek kárára oltani saját polgáraikat, és hogy azt is mondta, hogy kérdéses az emlékeztető oltások hatásossága. (Arra a hír szerzője nem tért ki, hogy nem csak arról van szó, hogy Szijjártónak panaszkodott a WHO főigazgatója „egyes országokra”, hanem konkrétan például a magyar oltási gyakorlatot kifogásolta.)

screenshot-2021-08-24-at-20-47-58-kiosztotta-szijjartot-a-who-foigazgatoja-e1629830962295.png

Látva a jelentősebb változást, vagyis azt, hogy itt azért többről van szó, mint hogy beleírták a hír címébe és az URL-be a Pétert, újra megkérdezték Starcz Ákost. Az Index vezérigazgatója erre azt felelte: „ahogy más szerkesztőségekben, úgy nálunk is gyakran – akár napi szinten is – előfordul, hogy címet, tartalmi egységet cserélünk, legyen az akár egy kép. Ez történt most is, ez hozzátartozik a szerkesztőség mindennapjaihoz.”

Fotó: Facebook/ Szijjártó Péter

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8016670428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása