Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A TATABÁNYAI KÖNYVTÁROSOKAT IS MEGFIGYELHETIK! Alkotmánybírósághoz fordult a TASZ

megfigyeles.jpg

Április végén sok közszférában dolgozót ért meglepetésként a hír, hogy a rendőrség „megbízhatósági vizsgálatot” folytathat le vele szemben. A vizsgálat célja a közszolgálat tisztaságának megőrzése, a korrupció megelőzése, az eszközei pedig változatosak. Klasszikus formája, hogy a nyomozók a vizsgált személy munkája során reálisan előforduló helyzetet imitálnak, melyben megpróbálják megvesztegetni. De arra is lehetőség van, hogy a vizsgált személyt titkosan megfigyeljék – a megfigyelés érinthet személyt, lakást vagy egyéb helyiséget, de hivatali helyiségben és hivatali járműben is végezhető.

A megbízhatósági vizsgálat, különösen a titkos megfigyelés rendkívül súlyos beavatkozás az érintett személy magánszférájába, ami csak akkor igazolható, ha valaki olyan munkakörben dolgozik, ahol felmerül a korrumpálódás veszélye. A törvény viszont – átgondolatlanul és differenciálatlanul – mindenkire kiterjeszti a vizsgálat lehetőségét, aki a kormány vagy minisztérium által irányított szerveknél dolgozik-írja at ataszjelenti.444.hu

Sokan fordultak a TASZ-hoz azzal, hogy az ő munkakörükben fel sem merül a korrupció, mert munkájuk során nem dolgoznak ügyfelekkel, vagy épp nincs olyan döntési jogkörük, ahol előnyben részesíthetnének valakit. A jogi segítséget kérők közt van pedagógus, könyvtáros, gyermekvédelmi szakember, de tananyagfejlesztő is – közös bennük, hogy semmi nem indokolja azt a súlyos állami beavatkozást, amit a megbízhatósági vizsgálat lehetőségének rájuk való kiterjesztése jelent.

A szervezethez fordulók közül három ügyfél képviseletében az Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy a testület semmisítse meg a megbízhatósági vizsgálat lehetőségét túl széles körben lehetővé tevő jogi szabályozást. Az ügyben fontos segítséget nyújt a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) folytatott szakmai együttműködés, melynek keretében felhasználhatják a megbízhatósági vizsgálattal érintetteket tömörítő szakszervezetek tapasztalatait is. Egyik ügyfelük maga is szakszervezeti tag, aki az együttműködés keretében találta meg a jogvédő szervezetet

A fotó illusztráció

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1916667712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása