Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ELKEZDIK BEDARÁLNI A TATABÁNYAI HÁZIORVOSOKAT IS: csak meg ne unják a kekeckedést!

orvi_ugyi.jpg

Úgy néz ki, tovább nyúzzák a háziorvosokat. Na, jó, egyelőre csak azokat, akik praxisközösségbe tömörültek.

Nem elég, hogy rájuk próbálják erőltetni az úgynevezett praxisközösségeket, amelyek nem rossz rendszerek, csak a szakértők szerint nem így kellene kialakítani őket, de egy új rendeletmódosítás szerint nyakukba kapnak egy új hivatalt. 

A praxisközösségekben kialakuló szakmai együttműködésnek köszönhetően a lakosság közelebb juthat hozzá komplex egészségügyi szolgáltatásokhoz, minthogy el kell menjen a járóbeteg-szakellátás helyszínére.

Járási alapellátási központokat alakítanak ki, amely központ szakmai vezetője a praxisközösségek életébe is beleszólhat. Tehát kapnak még egy főnököt a fejük fölé, akivel még az ügyeleti beosztást is egyeztetni kell, plusz az önkormányzattal, de az természetes.

A  járási alapellátási központok a városi kórházak, járási szintű járóbeteg szakellátók területén kerülnek kialakításra, vagyis nálunk a Szent Borbálában. A járási alapellátási központok szakmai irányítását az  érintett járás területén illetékes kollegiális szakmai vezetők végzik. A  járási alapellátási központban egy területi kollegiális szakmai vezető és egy alapellátási koordinátor működik.  A kollegiális praxisközösség a területi kollegiális szakmai vezető útján együttműködik a területén működő járási alapellátási központtal, amely egészségügyi alapellátási és egészségügyi alapellátási ügyeleti feladatokat is elláthat.  A  járási alapellátási központ közreműködik a  praxisközösségek által kialakított ügyeleti rend szerinti ügyeleti feladatok ellátásának megszervezésében, amelyet az önkormányzatokkal együttműködésben koordinál.

A rendelet rendelkezik arról is, hogy jönnek a fogorvosi praxisközösségek is, egy augusztus 18-án megjelent rendeletmódosítás megteremtette annak lehetőségét, hogy ha az adott alapellátást nyújtó fogorvosi szolgáltató vállalja az emelt szintű szolgáltatás nyújtását, létszámkorlátozás nélkül fogorvosi praxisközösséget hozzon létre, ami által jogosulttá válik a 100 százalékos bértámogatás igénybevételére.

A praxisközösségekről szóló vonatkozó kormányrendelet jelenlegi módosításával ezentúl a fogorvosi praxisok létszámkorlátozás nélkül tisztán fogorvosi praxisközösséget is létrehozhatnak, amellyel ők is jogosultak a 100 százalékos bértámogatás igénybevételére.

A rendelet módosítás így fogalmaz: „Járásonként legfeljebb egy, praxisközösségben, legalább 5 szolgálat részvételével, a szolgálatok számának felső korlátja nélkül kizárólag fogorvosi szolgálatok is részt vehetnek, amely járási fogorvosi praxisközösség az illetékes kollegiális szakmai vezető fogorvos koordinációja mellett hozható létre.”

A járási fogorvosi praxisközösség a  praxisközösséghez tartozó szolgálatonként hetente legalább 4 óra  prevenciós rendelésen felül praxisonként 3600 fő létszám feletti, praxisközösségben egybeszámított minden további 900 fő után hetente legalább további egy óra időtartamban prevenciós rendelést biztosít.

Biztosítja az  érintett járásban működő tartósan betöltetlen alapellátó fogorvosi körzetekhez tartozó lakosság fogorvosi ellátását, ha az önkormányzat ezt a praxisközösségnél kezdeményezi.

Orvosaival közreműködik az  alapellátó fogorvosi ügyeletben, ha az önkormányzat ezt a praxisközösségnél kezdeményezi, emelt szintű fogászati szűrőprogramokat és prevenciós ellátást biztosít. Valamint együttműködik a területen illetékes kollegiális szakmai vezető fogorvossal.

Tehát ha jól értjük, a fogorvosi praxis közösségeknek megkéri az árát a kormány, hiszen több feladatot kell ellátniuk így a belépett orvosoknak, mint eddig.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4116667046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása