Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÚJ MÓDSZERREL CSÓRJÁK A KOCSIKAT! Tatabányán is előfordulhat, mutatjuk!

kocsilopo.jpg

Az autólopások közel 50 százaléka már a kulcs nélküli autók eltulajdonításával történik egy brit lap beszámolója szerint. A tolvajoknak könnyű dolguk van.

Az ellopott autók felét kulcs nélküli ajtónyitással indítással felszerelt modellek teszik ki, annak ellenére, hogy az utakon közlekedő autók csupán 1 százalékában van ilyen – számolt be a brit adatokról a Daily Mail. Persze ez érthető, hiszen az újabb és drágább, tehát a tolvajok körében is kedveltebb modellekben található a kényelmi extra, amelynél nincs szükség a kulcs elővételére, ugyanis érzékeli az autó, ha a közelében vagyunk.Ezt használják ki a tolvajok is, akik sokszor az otthonok elől viszik el a járművet, mivel a kocsikulcsot általában a bejárati ajtó közelében tartják az emberek. Erős antennával megkeresik a kulcs jelét, amely 1-5 méterre sugároz, így a házon kívül is érzékelhető, majd ezt a jelet továbbítják az autó felé. Ilyenkor a kocsi ajtaja nyílik és az autó indítható. Miután beindították, a legtöbb esetben a következő leállításig használható, így könnyedén elhajthatnak vele.

A lap beszámolója szerint Nagy-Britanniában a gépkocsilopások meredeken emelkednek, 2016 óta 140 százalékkal nőttek. Ezzel párhuzamosan a biztosítási kárigények 2016 és 2019 között évente 20 százalékkal emelkedtek. Londonban 2016 óta 265 százalékkal nőttek. Az autólopások száma a járvány idején csökkent, de a korlátozások enyhülésével, tavasszal emelkedett, és idén május és június között 3,1 százalékos növekedést tapasztaltak-írja a vezess.

Hazánkban viszonylag kevés autót lopnak el, de érdemes figyelni. Néhány ötlet segíthet, amellyel csökkenthető a kulcsnélküli indítással ellátott autók ellopásának esélye. Léteznek a Faraday-kalitka elvén működő tárcák, táskák, amelyek az anyagukba szőtt fémszálakkal képesek leárnyékolni a kulcs jelét, de blokkolják az RFID-, az NFC-, a Bluetooth-jeleket, a navigációs hálózatokat, a mobiltelefonok 3G- és 4G-hálózatát és a wifit is.

Viszonylag olcsón beszerezhetők, de mindenképpen érdemes kipróbálni, hogy amikor benne van a kulcs, nyílik-e a kocsiajtó. Aki nem akar ilyet, az próbálkozhat másként is, állítólag az alumínium italosdoboz is megállítja a jelet.

Gondolhatnánk, hogy az is elég, ha az ajtótól távolabb tesszük le a kulcsot a lakásban, ám egy brit szakértő szerint ha nagy értékű autóról van szó, akkor fennáll a veszélye, hogy betörnek a házba a kulcs miatt. További lehetőség az autó megvédésére a mechanikai blokkolás, azaz az autót zárt garázsba tenni, felhajtóoszlopot használni, kormányzárat alkalmazni, vagy egy másik autóval úgy parkolni, hogy előbbi csak mindkettő mozgatásával hagyhassa el helyét.

Sajnos vélhetően egyre többeket érinthet ez a probléma, miután a német autóklub (ADAC) legutóbbi vizsgálata során 413 autótípusból 385-öt tudtak a fenti módszerrel elindítani.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!



A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5816637198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása