Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

IGAZI CSODA TATABÁNYA KÖZELÉBEN: Agostyáni emlékerdő, ahol újraszülethetünk

emlekerdo.jpg

Nem is olyan régen, egyik este beszélgettünk, borozgattunk egy nagyobb asztaltársasággal, amikor az egyik ismerősöm egyszer csak azt mondta, hogyha egyszer meghal, őt az agostyáni emlékerdőbe temessék el, ezt egyébként majd bele is fogja írni a végrendeletébe. 

Emlékerdő?, kérdeztem meglepetten, az meg micsoda? Az ismerősöm tágra nyílt szemmel kérdezett vissza: te nem tudod, mi az az emlékerdő? Hát a hamvaidból egy fa fog kinőni, mert a gyökereihez teszik a lebomló anyagból készült urnádat, fogalmazott sajátságos stílusában.  Ez persze így nem teljesen igazm de megfogta a lényeget.

Be kell vallanom, erről a temetkezési módról még soha életemben nem hallottam, és nagyon megtetszett a  dolog: egyszerre van benne valami nagyon szép és spirituális, egy új élet teremtődik a hamvaimból, egy emlékfa viszi tovább a lelkemet, ilyenek jutottak az eszembe. Meg természetesen a Gyűrűk Urából az entek, a hatalmas fa emberek vagy emberfák. Persze a dolog ettől sokkal racionálisabb, csak az én hiperaktív fantáziám szállt el egy kicsit. Milyen nagyszerű lenne entnek lenni, csak én nem Középföldén leszek Szilszakáll hanem az agostyáni erdőben.

Egyébként  a kegyeleti emlékerdő tiszteletben tartja az emberiség történelme során kialakult temetkezési kultúrákat, kegyeleti szokásokat. Az agostyáni kegyeleti emlékerdőbe 2014 óta fogadnak hamvakat. Kis nyomozás után megtudtam, hogy az emlékerődben bárki  még életében kiválaszthatja a személyiségéhez, a karakteréhez illő fát, és oda fogják majd temetni a hamvait. 

Nagyon érdekes érzés lehet egy kegyeleti emlékerdőben járni, nincsenek sírok, nincs temetői hangulat, helyette valami természetes és bizsergető elmúlás és feltámadás érzése van az embernek, mindez egyszerre.

Az árak egyáltalán nem elszálltak, pedig először azt hittem, hogy nagyon megkérik az árát ennek a csodálatos temetkezési módnak.

Ezek után már biztos vagyok benne, hogy hamarosan, már jó előre kiválasztok magamnak egy fát Agostyánban, és sír helyett oda fogom eltemettetni magam, ha eljön az idő.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr516612412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása