Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

LEGYEN-E TATABÁNYÁN IS VÍZKORLÁTOZÁS? Egyre több városban lépik meg

automoso.jpg

Tatabányán még nincs vízkorlátozás, de könnyen lehet, hogy egyszer itt is azt mondják majd, hogy ne mosd le a kocsidat egy darabig vagy ne öntözd meg a kertet.

Jó pár településen vízhiány alakult ki a Budapest környéki agglomerációban. Az odatelepülők száma évtizedek óta meredeken emelkedik, a vízügyi infrastruktúrát azonban nem fejlesztették megfelelő ütemben. És amikor a jó idő beköszöntével mindenki egyszerre akarja feltölteni a felfújható medencéket, akkor egyszer csak egyes területeken nincs víz. Elmentünk az egyik leginkább érintett településre, Pécelre, és egy urbanisztikai szakértőt is megkérdeztünk, hogy milyen jövő vár a főváros környéki régióra.

A Budapest keleti agglomerációjában lévő Pécel egyes részein a víztározók kiürülése miatt az előző hétvégén

egyszerűen nem folyt víz a csapból.

A város vezetése ezért határozatot hozott a vízfogyasztás korlátozásáról. Ennek értelmében ivóvízzel tilos az öntözés, az úttisztítás, autók slagos mosása vagy például a házi úszómedencék töltése. A polgármester pedig utasítást adott a helyi mezőőröknek, hogy ellenőrizzék a településen a határozat betartását.

De nem csak Pécellel kapcsolatban találkozhattunk ilyen szokatlan hírekkel, jó pár főváros környéki településen fennakadások voltak a vízszolgáltatásban. Néhány másik, szintén az agglomerációhoz tartozó településen még nem volt ekkora a gond, a települések vezetői és a helyi vízművek ott csak arra voltak kénytelenek megkérni a lakosokat, hogy mellőzzék a nem létfontosságú vízfogyasztást, tehát ne töltsék fel a medencéket, ne locsolják a kertet, ne mossák az autót, hogy ott ne fordulhasson elő, hogy a vízhiány miatt nem lehet lehúzni a wc-t, vagy nem lehet ivóvizet tölteni a csapnál.

A Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) az ivóvizek lakossági és intézményi felhasználásának korlátozására kérte Budakalász és nyolc másik pilis-dunakanyari település lakóit, miután ellátási gondok jelentkeztek az ivóvíz-szolgáltatásban, írta ki a tájékoztatását Budakalász önkormányzata múlt kedden. Hozzátették, a DMRV jelezte, annak ellenére, hogy a vízbázisok és a víztermelő kutak maximális kapacitással működnek, a víztároló medencék vízszintje jelentősen lecsökkent, mivel a korábbi napokhoz képest tovább növekedett a vízfogyasztás. Ezért arra kérik a lakókat, hogy locsolásra, a kerti öntözőrendszerek működtetésére és úszómedencék feltöltésére ne használják a vezetékes ivóvizet, és a kánikula idejére kerüljék a nem létfontosságú vízfelhasználást.

De fennakadások vannak Gödöllőn is. Az egyik posztjában azt kéri az önkormányzat, hogy június 23-tól június 30-ig a település területén részleges vízkorlátozást rendelt el Gémesi György polgármester. 8 és 21 óra között tilos a locsolás és az autómosás.

A korlátozás az autómosókra is vonatkozik, kivéve azokat a szolgáltatókat, ahol vízvisszaforgató rendszerrel dolgoznak. A részleges vízkorlátozásra azért van szükség, hogy a lakosság ivóvízellátása a rendkívüli kánikulában is biztosított legyen

A vízhiány mellett más területeken is gondot jelenthet az, hogy az agglomeráció infrastrukturális fejlesztései nem tartották a lépést a növekvő lakosságszámmal. A főváros környéki térségben sok helyen a ‘90-es években volt utoljára nagyobb infrastrukturális fejlesztés, és akkor sem számítottak arra, hogy ilyen meredeken fog emelkedni az agglomerációba költözők száma.

Sőt, a KSH azt jelezte, hogy folyamatosan csökkenni fog az ország lakossága, ezért egyes helyeken még akár leépítésekbe is kezdtek, például iskolákat zártak be. Így még az országosan zuhanó gyerekszám ellenére is van olyan Budapest környéki település, ahol hiány van bölcsődéből, óvodából, iskolából stb. Például Biatorbágyon, Kismaroson, Budakalászon vagy épp Dunakeszin konténerekben tanultak a gyerekek, mert az iskolaépületek egyszerűen túl kicsik voltak annyi új gyereknek-írja a Telex.

Közismert az is, hogy a legtöbb agglomerációs településre vezető utak sem megfelelő méretűek, a vonatközlekedés sem mindenhol ideális olyan szempontból, hogy a lakott részektől túl messze vannak a vasútállomások (Budaörs, Biatorbágy, Törökbálint stb.). És bizonyos szolgáltatásokból is hiány van. A multik ugyan több helyen nagyon gyorsan a maguk javára tudták fordítani a helyzetet, és étel-ital-szórakozás terén lenyomták vagy akár ki is szorították a kor változó elvárásaihoz alkalmazkodni nehezebben tudó helyi kis- és közepes vállalkozásokat, de azért többféle szolgáltatás még így is nehezebben érhető el az agglomerációban, mint a fővárosban – mondta Kocsis, aki azért hangsúlyozta, hogy egyre több szolgáltatás jelenik meg az agglomerációs övezetben, ezért egyre kevésbé kell bemenni a fővárosba napi szinten.

 A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4816607288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása