Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

VÉCÉT ÉPÍTENEK A SZOBÁD FÖLÉ TATABÁNYÁN? Böngészd át a társasházi alapító okiratot

lakasatalakitas.jpg

Vécét építenek  a hálószobám fölé a szomszéd lakás felújítása során. El kell tűrnöm, vagy van más lehetőség is?

A nagy lakásfelújítási boom közben egyre többen gondolják úgy, hogy egy társasházi lakásban áthelyeznek falakat, -vezetékeket. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában az alapító okiratokban rögzített információk megismerésének fontosságáról esett szó, mert onnan tudhatjuk meg azt, hogy mi tartozik közös tulajdonba.

Az ott szereplő területek, ingatlanrészek, víz, - gáz, - csatorna vezetékek, kémények felújítása ugyanis az összes tulajdonost anyagilag is érinti.

A műsorban elhangzott, hogy május 11-én változott a társasházi törvény, ami azt is szabályozza, hogy miként lehet a magán ingatlanon belül elhelyezkedő közös tulajdonú vezetékekhez, épületrészekhez hozzányúlni.

A vécés példa az életből való, egy társasházban történt meg, hogy valakinek a lakása fölé helyezte át a felső szomszéd a vécét, úgy hogy erről az alsó szomszéddal nem egyeztetett. Az új törvényben benne van, hogy amennyiben a födémhez vagy a vízvezeték-rendszerhez nyúlnak mindenképp lakógyűlést kell összehívni, ahová el kell vinni a terveket, a statikai terveket, satöbb. Tehát önhatalmúan ilyet nem lehet tenni. És ez a konyha áthelyezésére is vonatkozik.

Előfordult már az is, hogy valakinek az egész társasházi szintje hiányzik az okiratból, mert amikor az átépítés történt nem módosították az alapító okiratot. Hivatalosan lakása sincsen, mert még a helyrajzi szám is hiányzik, elvileg nincs semmije. 

Nagyon érdemes elolvasni a társasházi alapító okiratot, hiszen az egy társasház legfontosabb dokumentuma. Ebben határozzák meg a tulajdoni viszonyokat, azt hogy mi tartozik az osztatlan közös tulajdonba, milyen jogviszonyban vannak egymással a tulajdonosok, mi az ami a lakásokhoz tartozik, ilyen lehet például egy tároló, vagy egy kert, akár egy tetőtér. 

Tapasztalatok szerint leginkább az új építésű házaknál olvassák el a tulajdonosok, hogy mi van az alapító okiratban. Ha mondjuk egy lakásvásárlás során jól dolgozik az ügyvéd, akkor erre külön felhívja a felek figyelmét, és bekérik. Olyanok miatt, hogy az okiratban szereplő tulajdoni hányad megoszlása egyezik-e a földhivatali bejegyzéssel, ezen kívül azért, hogy van-e elővásárlási jog egy garázsra, tárolóra, vagy magára a lakásra. A szakértő szerint a régi társasházak alapító okiratait lenne érdemes frissíteni vagy felülírni, de az hatalmas munka, és nem is egyszerű, mert bárminemű módosításhoz 100%-os tulajdonosi hozzájárulás szükséges.

Nagyon fontos tudni, hogy a vízvezeték-vagy csatornarendszer mettől meddig tartozik a lakáshoz, és honnantól a közös tulajdonba, hiszen egy kárnál vagy felújításnál nem mindegy, hogy mennyi a tulajdonos saját költsége, és mennyit visel az egész ház együtt, ebből vannak a legnagyobb hibák. A megkérdezett szakértő találkozott már olyan alapító okirattal is, amelyben nem volt kiszámolva a tulajdoni hányad, ami óriási hiba.

Mostanában elég sok a tetőtér beépítés, és ha nem írják át az okiratot, akkor nem tudni, hogy a lakás tulajdonosának mennyit kell fizetnie az átépítés után. 

Fontos tudni, hogy ha mondjuk egy lakásból kettőt alakítanak, akkor nem változik a tulajdoni hányad, nem kell a 100 százalékos hozzájárulás a többi lakó részéről, ugyanez vonatkozik az összevonásra is, ezeknél elég egy sima lakógyűlési döntés.

A lift utólagos építése s nagy vitákat szokott kiváltani, itt is minden lakó beleegyezése kell, és nyilván, aki a földszinten vagy az első emeleten lakik, nem akar többet fizetni, mert nem használja, ilyenkor azt lehet tenni, hogy olyan döntést hoznak a házban lakók, hogy ők ne részesüljenek a költségekből, onnantól már csak az empátia hiánya lehet a gond, amit a jog nem képes orvosolni.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4816605962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása