Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

JÖN A TARTÁSDÍJTÖRVÉNY: Jóval könnyebb lesz majd behajtani

gyerektartas-osszege-2021.jpg

Már a kanyarban van a Novák Katalin jegyezte törvényjavaslat, amely a tervek szerint sok szempontból megkönnyítené a tartásdíj után futó szülők életét. Az Index nagyriportjában az eddigi áldatlan állapotokat járta körül, beleértve az egyszülős családok méltatlan anyagi helyzetét és az új rendszer működését.

Az elmúlt tíz évben főként az otthonteremtést és ezzel együtt a gyermekvállalást számos, újabb és újabb elemmel támogató magyar családpolitika nagy adósságaként említette a tartásdíj körüli rendrakást Novák Katalin még az Indexnek februárban adott interjújában.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter akkor úgy fogalmazott, az elvált családokban a tartásdíj kérdése valós probléma, mert sok, gyermekét egyedül nevelő szülőhöz nem jut el időben a gyermekeiket jogosan megillető tartásdíj.

Így szigorítana az új tartásdíjgyakorlat

Jelenleg a parlament előtt szerepel a szigorító törvényjavaslat, amely egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tenné a tartásdíj behajtását a nem fizető szülőtől. Az előterjesztett törvényjavaslatról szóló zárószavazásra várhatóan a jövő hét eleji parlamenti ülésen, június 7-én vagy 8-án kerül sor.

Az új törvényjavaslat fontosabb elemei:

  • lerövidülnek a határidők;
  • például annyival is gyorsul a folyamat, hogy a tartásdíjkeresetet mostantól össze lehet kapcsolni a szülői felügyelet rendezéséről szóló keresettel;
  • a tartásdíj megelőlegezését az eddigi hathavi helyett már háromhavi elmaradásnál kérvényezhetik az érintettek;
  • a megelőlegezést többé nem kötik jövedelmi határhoz;
  • az előző pont más megfogalmazásban: megszűnik a szociális szempont, vagyis mindenki megkaphatja a megelőlegezett tartásdíjat;
  • a megelőlegezett tartásdíj maximuma háromszorosára emelkedik;
  • az eddigi maximális 14 250 forint helyett a minimálbér 30 százaléka, vagyis bruttó 50 200 forint lesz havonta a legmagasabb megelőlegezett megkapható tartásdíjösszeg;
  • egyszerűsítik a szabályokat;
  • határozottabban, szigorúbban lépnek fel, ha valaki rosszhiszeműen nem fizet tartásdíjat.

A törvénymódosítónak, amely a tervek szerint 2022. január 1-jén lép hatályba, szintén fontos eleme, hogy leveszi a bizonyítás terhét a tartásdíj elmaradása miatt nehéz helyzetbe került szülő válláról, amennyiben a tartásdíj behajtása átmenetileg lehetetlenné válik.

UGYANIS A MAGÁNNYOMOZÓSDI HELYETT A TARTÁSDÍJAT MOSTANTÓL AZ ÁLLAM HAJTJA BE A NEM FIZETŐ SZÜLŐN.

A törvénytervezet alapján indokolt esetben a bizonyítást a bíróság hivatalból is elrendelheti. Ennek részeként a tartásdíjra kötelezett fél vagyoni helyzetének feltárására a bíróság megkeresheti a szülő munkáltatóját vagy a hazai hatóságokat.

Az egyszülős családok szegénységi kockázata

Maga a Novák Katalin nevével fémjelzett törvénytervezet általános indoklása is kimondja, hogy a kedvező családtámogatási rendszer ellenére továbbra is az egyszülős háztartások vannak a legnagyobb mértékben kitéve a kirekesztődés kockázatának.

Az elmúlt tíz év emelt családtámogatásainak hatására jelentősen csökkent a párkapcsolatban élő, gyermeket nevelő családok szegénységi kockázata. Ugyanakkor az egyszülősöké továbbra is nagyon magas. Magasabb, mint a nagycsaládosoké, akik korábban szintén komoly szegénységi kockázattal bírtak – magyarázza Monostori Judit, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Európai összehasonlításban kiemelkedően magas arányban, minden ötödik magyar gyerek nevelkedik egyszülős családban. Ám az egyszülős családok születését már kevésbé tudjuk nyomon követni, ehhez önmagában kevés az egyébként ismert válási statisztika. Például azért, mert kiugróan nagy az élettársi kapcsolatok aránya, amelyek felbomlásáról jóval kevesebbet tudunk. Továbbá a válás sem feltétlenül jelent mindig szétköltözést, és fordítva, szétköltöztek, de papíron még mindig házasok. És még nem ejtettünk szót egy népes táborról, az özvegyként gyermeket nevelőkről– teszi hozzá a családkutató, akinek vizsgálataiból szintén kiderült, hogy az egyszülős családokban nevelkedő gyerekek körülbelül 25 százaléka nem kap rendszeres anyagi támogatást a külön élő szülőtől, ami nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy az érintett gyerekek negyede szenvedi el a tartásdíj hiányát.

Monostori Judit kutatásai azt is megmutatták, a tartásdíjjal kapcsolatos problémák többnyire már a kapcsolatban gyökereznek, amikor a szülők nem vagy nem eléggé osztják meg a gondoskodási feladatokat. Így jellemzően az apa már akkor is kevésbé veszi ki a részét a gyermek körüli teendőkből, amikor még együtt élnek a szülők.

Ahol viszont egyenlőbben oszlanak meg a gyermeknevelés feladatai, ott a válás után nagyobb eséllyel érzékeli mindkét szülő, hogy továbbra is ugyanúgy kötelessége a gyermekéért anyagi és más értelemben is felelősséget vállalni.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6616583488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása