Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TÉVES INFÓKAT CÁFOL AZ OVSZ A VÉRADÁSRÓL! Nem feltétel a védettségi igazolvány

veradas_8.jpg

Nem feltétel a védettségi igazolvány, és nem kizáró ok a koronavírus elleni védőoltás – többek között ezekre hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat. Véradással éves szinten 15 ember életét menthetjük meg, ezért fontos, hogy a segítségnyújtásról a járvány idején se feledkezzünk meg.

„Mindenhova kell már védettségi igazolvány, nyilván feltétele a véradásnak is”, „Oltás után tilos vért adni, főleg, ha keleti vakcinát kaptál” – ilyen és ehhez hasonló tévhitek keringenek a neten a véradással kapcsolatban.

Lapunk megkereste az Országos Vérellátó Szolgálatot (OVSZ), akik végre tiszta vizet öntöttek a pohárba-írja az Index.

A Covid–19 elleni védőoltás a véradásból nem kizáró ok

– írták. Hozzátették, hogy habár minden védőoltásra igaz, hogy az oltakozás utáni néhány napra célszerű pihenőt tervezni, de amennyiben valaki láz-, tünet- és panaszmentes, akár már a vakcinációt követő napon adhat vért, függetlenül a védőoltás típusától. Mint ismert, hazánkban jelenleg hatféle vakcinával, Pfizerrel, Modernával, AstraZenecával, Szputnyikkal, Sinopharmmal és Janssennel is oltanak.

Egyik sem jelent tehát veszélyt, és attól sem kell tartanunk, hogy esetleg tünetmentes hordozóként a vérkészítménnyel átadjuk a betegséget valaki másnak, erre sok millió beadott transzfúzió nyomonkövetése a bizonyíték, valamint az, hogy a Covid cseppfertőzéssel terjed.

AZ OVSZ-TŐL AZT IS MEGTUDTUK, HOGY A VÉRADÁSRA JELENTKEZÉSNEK NEM FELTÉTELE A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY BEMUTATÁSA.

Kiemelték, hogy arra viszont figyelni kell, hogy a koronavíruson átesettek közül csak az adhat vért, aki már teljesen tünetmentes; a gyógyulástól számítva három hétnek kell eltelnie.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5016561736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása