Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ELFOGADTÁK AZ EU-S VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYT: Orbánék miatt csak a magyarok szívnak

szputnyikv-mti-balazsattila.jpg

Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament az Európai Bizottság digitális oltási igazolványról szóló tervezetét. Nem szavazták meg azonban azt a módosítási javaslatot, ami a keleti vakcinák automatikus elismerését jelentette volna - számolt be az Euronews.

A dokumentum megkönnyíti az EU-n belüli utazást azoknak, akiket már beoltottak, akik nemrég épültek fel a Covid-19 megbetegedésből, vagy van negatív eredményű PCR-tesztjük. Az igazolvány lehetővé teszi majd, hogy mindenki biztonságban és megkülönböztetés nélkül utazhasson az unió egész területén akkor is, amikor még nem ért véget a koronavírus-járvány.

Nem lesz automatikusan érvényes azonban az igazolás azok számára, akik az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett vakcinából kaptak. Ez egyelőre magyar állampolgárokat érint csak az EU-n belül, azokat, akik a Sinopharm vagy a Szputnyik V oltóanyagot kapták. Utóbbiak esetében ha engedélyezi az EMA az oltóanyagot, akkor nem jelenthet ez problémát. A kínai vakcina gyártója nem kért engedélyt, ezért a kínai vakcinát kapók negatív PCR-tesztet kell, hogy felmutassanak.

Görögország már korábban is jelezte, hogy el fogja fogadni a keleti vakcinákat is, és mindegyik tagállam dönthet így egyénileg.

Legyen ingyenes a tesztelés

A tagállamok között nagy különbségek vannak árban, illetve az ingyenes tesztelési lehetőségek közt. Van olyan EU-s tagállam, ahol egy teszt több mint 100 euróba kerül (körülbelül 36 ezer forint). Míg Magyarországon például az utazási célból végzett tesztek fizetősek, addig Franciaországban a TB visszatéríti a külföldön végzett PCR-tesztet is, ha valakinek az országba való visszatérés miatt kellett magát tesztelteni.

fotó: MTI / Balázs Attila

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3816516888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása