Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KITETT MAGÁÉRT TATABÁNYA JEGYZŐJE: senkinek semmi köze a jutalmakhoz!

verhoczkizitabekuldott-kemma-hu.jpg

Valószínűleg mi vagyunk rosszul összerakva, legalábbis ez az érzésünk támadt, miután kézhez kaptuk Tatabánya Megyei Jogú Város jegyzőjének legutóbbi válaszát közérdekű adatkérésünkre.

Kitartóan igyekszünk nyilvánosságot biztosítani a közpénzek különböző elköltésének, ezért március közepén fordultunk Dr. Verhóczki Zita jegyző asszonyhoz, a tavalyi év önkormányzathoz köthető jutalmai kapcsán.

Emlékezetes, hogy nagy botrányt okozott, hogy maga a jegyző kapott szemérmetlenül nagy összeget bő egy hónapnyi munka után. November elejétől dolgozott újra a polgármesteri hivatalban, és decemberben már csilingelt is a Jézuska egy nettó 600 ezres jutalommal.

Szóval szerettük volna megtudni és a nyilvánossággal megosztani, hogy is adtak jutalmakat a tatabányai adófizetők pénzéből az önkormányzatnál. Arra lettünk volna kíváncsiak hogy kapott-e a polgármester, az alpolgármester, valamely képviselő-testületi tag, illetve a jegyző, aljegyzők, önkormányzati dolgozók közül valaki és ha igen, mekkora jutalmat. Ezen kívül szerettük volna megtudni, hogy az önkormányzat által 100%-ban ​vagy többségében tulajdonolt cégek vezetői kaptak-e év végi jutalmat.

Két napja megérkezett Dr. Verhóczki jegyző válasza, amelyből világosan látható a városháza viszonya a nyilvánossághoz. 

Azt megértjük és természetesnek vettük, hogy a választott képviselők illetve a polgármester kapcsán egy linket kaptunk, ahol kikereshető, ki kapott jutalmat. Itt nem is volt meglepetés.

Jogi szempontból a hölgy megindokolta, hogy miért nem tartozik senkire a jutalmak összege, ezt természetesen mi csupán nehezményezni tudjuk. Sokkal tisztább lenne azonban, ha a tatabányai adófizetők tudhatnák, a hivatali vezetők és az önkormányzati cégek vezetőinek mennyi és miért annyi a jutalma, nem azon spekulálhatnának, valamiféle mutyi van a háttérben. 

A jogszabályok szerint az nyilvános, hogy egy hivatali vezető mennyit keres havonta, az azonban már nem, hogy mennyi a jutalma. Ráadásul a jegyző kerek perec leírta, a Polgármesteri Hivatalban a jutalmazás nem nyilvános. Szóval a helyi lakosságnak semmi köze hozzá, hogy például a jegyző miért kapta a nettó 600 ezer forintos jutalmát. Finom!

Ennél egyébként az önkormányzat - vagyis a tatabányai lakosság - tulajdonában lévő cégek esetén közölt indok még egy fokkal agyamentebb. A jegyző a következőket írja, hogy miért nem ad adatot erre vonatkozóan: 

“A hatályos jogszabályok nem írnak elő az önkormányzatok számára nyilvántartás vezetési kötelezettséget a részben vagy egészben az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok munkatársai jutalmazásával kapcsolban, ennek megfelelően a Hivatal nem is vezet ilyen nyilvántartást.”

Vagyis a jegyző ezzel azt akarja mondani, hogy fogalmuk sincs a vezetők mennyit tesznek zsebre! Tényleg ennyire szabadjára engedik a cégeket?

Persze értjük mi a kifogást, ez így kényelmes a hivatalnak. Úgy tűnik az átláthatóság a fideszes garnitúra után a mostani városvezetésnek is terhes, nem mutatnak ők sem több transzparenciát, a nagy ígéretek ellenére.  

Azt a kérdést vajon véglegesen elvetették, hogy tavaly év elején ígértek egy átláthatósági rendeletet, ami  szépen eltűnt a balfenéken. 

Sok mindent lehet persze mondani, a nyilvánosság azonban nem változik, sőt pont az ilyen esetekben derül ki, hogy mennyire nincs igazi nyilvánosság Tatabányán. 

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4616496840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása