Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁN IS MINDENKI TÖK EGYFORMA CIGIT SZÍVHAT: még a szálak is egyformák lesznek

dohanyzas-tinedzser.jpg

A dohánygyártó cégek évente hatalmas összegeket költöttek(enek) arra, hogy az új fogyasztókat függővé tegyék és a dohányzók leszokását megakadályozzák. A dohányipar folyamatosan eltereli a figyelmet a dohánytermékek halálos hatásairól reklámokon és promóciós kampányokon keresztül, és ebbe beletartozik a gondosan kialakított csomagolás. Minthogy a cigaretta egészségre veszélyes termék és fogyasztása bizonyítottan fokozott kockázatokkal jár, erről a fogyasztóit megfelelő módon tájékoztatni kell.

Itt kerül képbe a cigarettás doboz, illetve magának a cigarettának a csomagolása.  

Közeleg ugyanis egy határidő, amelyet évekkel ezelőtt elhalasztottak. A dohánytermékek egységcsomagolásának általános és kötelező bevezetési határidejét 2022. január 1. napjára módosították, a teljes átállásra előirányzott eredeti, 2019. május 20. napja helyett.

A változások még 2016. nyarán indultak, onnan kezdve több lépcsőben át kell alakítaniuk a gyártóknak a forgalomba hozatalra kerülő cigaretta és cigarettadohány termékek csomagolását, egységes, márkajelzés nélküli csomagolást alkalmazva.

Ami a lényeget illeti a jogszabály módosítás értelmében az egységes csomagolás valamennyi cigaretta és cigarettadohány termékre 2022. január 1. napjától kerül bevezetésre. Ettől az időponttól kezdődően kizárólag egységcsomagolásban kerülhetnek forgalomba a cigaretta és cigarettadohány termékek. A vonatkozó szabályok értelmében már most is egységes csomagolással jelenhetnek meg azon termékek, melyek új márkaként és új alfajként 2016 óta kerültek regisztrálásra.

A fentieknek köszönhetően két eszköz marad a gyártók kezében, az ár és a termék minősége. Nyilván árháborút senki sem szeretne, mert az a saját profitját is keményen megtépázná. A másik a termékfejlesztésen múlik, innentől kezdve a minőség lesz a különbség a cigaretták között, mert a dobozokról minden eltűnik, ami korábban a márkához kapcsolódott. 

Az első időkben persze a dohánybolti eladóknak lesz a legkellemetlenebb, ugyanis a polcokon, több négyzetméteren is ugyanazok a dobozok köszönnek vissza.

A kormányrendelet értelmében a cigaretta, a finomra vágott töltős és sodródohányok, valamint a pipadohány kerül egységes csomagolásba, a szivarkák, a szivarok és a dohányhevítéses termékek nem. A szabály ugyanakkor nemcsak a zacskóra, a dobozra vonatkozik majd, hanem a cigarettaszálakat is érinti. A filter és a rúd találkozásánál, a mandzsettán jelenleg fel lehet tüntetni a márkajelzést, a jövőben ezt viszont csak egyformán, megadott betűtípussal és betűnagysággal, feketén lehet megtenni.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1016485498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása