Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁN MARAD A NAPI TÖBB SZÁZ ÚJ FERTŐZÖTT: a mérések szintje változatlan 

covid_szennyviz_2021-12_het.jpg

Ma is közzétették a hetente elvégzett vizsgálatok eredményét, amely a járvány várható irányáról szolgáltat nekünk az egész népesség tekintetében információkat a kibocsátott szennyvíz vizsgálat alapján.

A 12. heti eredmények alapján a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációja stagnál, ezek szerint csökkenés nem várható az elkövetkezendő egy hétben. A városok közül Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szegeden, Zalaegerszegen, valamint az öt vizsgált Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta​) közös mintája esetében volt mérhető koncentráció növekedés, míg csökkenés Miskolc és Szekszárd esetében volt tapasztalható, Tatabányán hasonló értéket és tendenciát mértek, mint előzőleg. A vizsgált nagyvárosok közül összesen 13 város szennyvízmintája van az emelkedett kategóriában, 9 város mintája pedig a mérsékelt kategóriában van a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja alapján.

Egy szennyvíztelep akár több százezer ember szennyvízét gyűjti össze. Egy ekkora mértéket képviselő anyag vizsgálata jobb becslést adhat a koronavírus kiterjedéséről mint a tesztelés, mivel a szennyvíz elemzése információt adhat azokról is, akiket nem teszteltek, illetve azokról, akiknek csak enyhe tüneteik vannak, vagy tünetmentesek. 

A vizsgálatot elvégzőknek biztosítaniuk kell azt is, hogy ne csak pillanatképet vizsgáljanak a populáció által kiválasztott anyagról, illetve hogy a tesztek detektálják a vírust alacsony koncentráció esetén is. 

A szennyvíz vizsgálata a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttekről is információt szolgáltat, hiszen ők is üríthetik a vírus örökítőanyagát, azonban a hagyományos szűrővizsgálatok során ők nem kerülnének a járványügy látókörébe. Ezzel nagyságrendileg valósághűbb becslést kapunk a várható folyamatokról, mint a napi hivatalos adatok alapján (via nnk.gov.hu)

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr616484370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása