Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MÉSZTELEP EGYIK CSODÁJA: A SZENTHÁROMSÁG KÁPOLNA! Mára egy tégla sem maradt belőle

szentharomsag_kapolna.jpg

Mára már szinte semmi nem maradt a mésztelepi Szentháromság kápolnából, ami Tatabánya történetének egy igazi unikális darabja. Valamiért elfelejetették megmenteni ezt a kápolnát, sajnos az illetékesek egyáltalán nem tartották fontosnak.

A Mésztelepen álló kápolna 1771-ben épült. Valószínűleg a hívek áldozatos munkájából. Alapítvánnyal, birtokkal nem rendelkezett. Évi bevétele 3 florentus volt. 1888-ban renoválták, s ekkor kis tornyot is építettek hozzá. Homlokzatát a régi bánhidai templom két urnájával ékesítették. Ugyanekkor Szám Ferenc gazda és felesége Varga Kata két Szentháromság képet adott a kápolna díszítésére. A hívek 1959-ig látogatták.1969-ben már igen elhanyagolt állapotban volt, pici harangját még őrizte a torony, homlokzati urnái azonban eltűntek. A kápolna közelében a 18. században a győregyházmegyei remeték kongregáció- jához tartozó remeteség állt. Ezeknek a remete harmadikrendeknek külön szabályzatuk és clausurájuk volt. 1799-ben a feslőgallai remete neve "Fr. Antoni".

A mésztelepihez legközelebb a vértessomlói és a tatai remeteség feküdt. A kápolnát II. József  koráig az itteni remete gondozta-olvasható a library.hungaricana oldalon.

A Szentháromság kápolnára a Tatabánya anno-Tatabánya múltját kutatók klubja Facebook-oldal hívja fel a figyelmet. Sok tatabányai embernek fűződnek hozzá szép emlékei, volt olyan kommentelő, aki azt írta, hogy a Kakukk Marci című híres film egyes jeleneteit is itt forgatták. A Kápolna-poszt hozzászólói szépen rekonstruálták a történelem szeletét és a kápolna történetét is. Valaki azt írt, hogy gyerekkorában még jártak imádkozni a kápolnába, és egy bizonyos Hambereger néni gondozta az épületet, amíg meg nem szűnt a bányász kolónia. Volt aki úgy tudja, hogy a harangját  úgy a Felsőgallai temető ravatalozójában helyezték el.

De azt is írta egy hozzászóló, hogy 2013-van volt egy szándék a renoválására, rendbe is tették a környezetét és a falakon belüli részt, de valamiért nem lett belőle semmi.  “Mára a Mész utca és az Étkezde utca teljesen el lett bontva és az alsó Iskola utca nagy része is. A korábban sem központi helyen lévő kápolna(rom) egy két oldalról földkupaccal lezárt utcában teljesen elhagyatott…”-emlékszik vissza egy tatabányai polgár.

Akárhogy is volt, nem gondoljuk, hogy olyan sok pénzbe került volna helyreállítani ezt a kápolnát, valószínűleg az egyházmegye is segített volna a renoválásban.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9316461306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása