Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NINCS MEGLEPETÉS TATABÁNYÁN SEM: Háziorvosokat kérdeztünk az oltási káoszról!

vakcina-szputnyikv-mfor-hu.jpg

Az oltási sorrend addig volt tartható, amíg az egészségügyi dolgozókat, majd második körben a szociális ellátásban dolgozókat és a szociális intézményben élőket oltották. Mindkét csoportnál a Pfizer és a Moderna vakcináját használták, mivel ezek érkeztek meg elsőként, és a két gyártó oltóanyaga 18 éves kortól igazoltan biztonságos és hatékony.-írja a 24.hu.

Majd az egész rendszer nem sokkal a legidősebb regisztráltak február eleji oltásának megkezdése után felborult, miután kiderült, hogy nem tartható a sorrend. Sok 80 feletti idős van jelenleg is, aki még mindig nem kapta meg a koronavírus-védőoltást, sőt jelzést sem a háziorvostól arra, hogy mikor kerülhet sorra, miközben a negyvenes-ötvenes éveikben járók közül jó néhányan túl vannak már a vakcina első dózisán.

Volt olyan 55 éves krónikus beteg, aki egy héttel beelőzte a 81 éves anyósát és a 89 éves apósát. Ő AstraZeneca vakcinát kapott, az idősebbek egy budapesti kórházban Pfizert. De van olyan 86 éves idős ember, aki a mai napig várja, hogy beadják neki a vakcinát. 

Nagyon úgy néz ki, hogy hatalmas káosz van a rendszerben, és minden egyre zavarosabb.

Ennek apropóján megkérdeztünk tatabányai háziorvosokat is, hogy mi ez az oltási mizéria, mi a helyzet a regisztrációva,l és ennek a problémájával. Az orvosok szerint kaotikus a rendszer. Röviden összefoglalva, ami a hivatalos kommunikációban megjelenik az oltásról, az egyszerűen hülyeség. Jobb lenne, ha ezen sürgősen változtatnának, mert egész egyszerűen félreinformálják a lakosságot.

Úgy kezdődött, hogy először kaptak egy listát a nyolcvan év felettiekről, majd a hatvan év felettiekről, aztán a hatvan év alatti krónikus betegekről. A listák alapján küldhettek 8-8 beteg az oltópontokra, ahol Pfizer vakcinával oltották be őket. Majd a háziorvosok kaptak egy olyan listát, amely alapján olyan hatvan évnél idősebb embereket kellett küldeniük, akiket a Szputynik vakcinával oltottak be. Az fontos volt, hogy ezeknek az embereknek ne legyen krónikus betegségük.

Az általunk megkérdezett orvosok a legnagyobb problémát abban látják, hogy legtöbbször ők maguk sincsenek kellőképpen informálva arról, hogy mikor milyen oltás következik, és hát legfőképpen az emberekhez nem jutnak el pontos információk. Ennek következtében naponta 18-20 ember is telefonál a háziorvosának, ezzel párhuzamosan pedig rengetegen panaszkodnak, hogy nem tudják elérni az orvost. Így azért nehéz mindenkivel foglalkozni, egyfelelő telefonon tájékoztatni a betegeket az oltásról, másfelől a vizsgálatokat is elvégezni.

És még vannak olyan “érdekességek’ is, hogy a háziorvosok listáján vannak olyan személyek is felírva, akik nem az ő körzetükbe tartoznak. A lelkiismeretes háziorvos még fel is hívja az illetőt, de ha mondjuk nem éri el, akkor vele nem tudni, hogy mi lesz egyáltalán. Az orvosok ezt megkérdezték az ÁNTSZ-től ezt is, ahol nem tudtak a kérdésre válaszolni.

Bár számszakilag a háziorvosok nem tudják bizonyítani, de a benyomásaik alapján most jóval több koronavírusos beteg van, mint tavasszal volt.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8616432890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása