Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NAGY BÉLA SZERINT, A TATABÁNYAI POLITIKA 1 ÉVE: kemény interjú, a független helyi képviselővel

nagy_bela.png

Az utóbbi időszak meglehetősen mozgalmasra sikeredett a tatabányai politikában. Gondoljunk csak a helyi MSZP-sek és Nagy Béla kiebrudalására önkormányzati pozíciókból (DK és Jobbik nem vesztett pozíciót), a frissen visszakerült jegyző, sokak számára visszatetsző brutális jutalmazására, illetve néhány önkormányzati rendelet napvilágra kerülésére.

Éppen ezért megkértük a “legfüggetlenebb” képviselőt Nagy Bélát, mondja el véleményét, értékelje az utóbbi időszakot. Tőle egyébként is megszokhattuk, hogy gyakran megosztja a nyilvánossággal véleményét, és azt akkor is elmondta, amikor az Összefogás frakció tagja volt (a nyáron már kilépett belőle

Nézzük az elejét, egyáltalán hogyan került a mindezidáig párton kívüli képviselő a testületbe!

Megkeresésünkre felidézte, hogy 2019-ben - azt követően, hogy az előző önkormányzati képviselő (Kilián Géza, a szerk.) eldöntötte, hogy nem indul a választáson -, Nagy Béla elhatározta, hogy ő bizony elindul! Már korábbi választásoknál is megkeresték őt az itt lakó emberek ebben az ügyben, de akkor még nem szerette volna, hogy szétforgácsolódjanak az ellenzéki pártok szavazatai.

2019-ben megkeresték az MSZP részéről is, hogy az akkor még öt párti – az LMP, mint emlékezetes, külön akart indulni - megállapodás keretén belül, erre a területre ők javasolnak jelöltet, és szívesen támogatnák őt, úgy, hogy beállnának mögé az Összefogás pártjai! Így függetlenként, a környék lakóinak nagy támogatottsága mellett, öt(hat)párti támogatással szerepelt a választáson.

Komoly elképzelésekkel vágott neki a ciklusnakl! Ugyan képviselőként új volt, de határozott elképzelésekkel arról, hogy mit szeretne a körzetében megvalósítani, és hogyan.  

Azonban nem kellett több, mint fél év, hogy rájöjjön, nincs helye az Összefogás frakcióban. A frakció munka olyan volt amilyen, és ez jól látszott a közgyűléseken! A közgyűlésekre történő felkészülés ezer sebtől vérzett, nem tudtak - vagy csak későn -, reagálni dolgokra, eseményekre. Voltak a frakcióban, akik júniusig szinte meg sem szólaltak, de a számára legkomolyabb csalódás, hogy a választási kampány ígéreteinek azon részei, melyek igazán érdekelték az embereket, szép lassan elhaltak! 

Elmaradt eddig az önkormányzat cégeinek és intézményeinek tisztességes átvilágítása, nem foglalkoztak az előző kurzus nevetséges szabadságmegváltásaival, az alpolgármester bejárási költségével például. Elmaradtak a vezetői cserék az önkormányzati cégek esetén, de például az önkormányzati bizottságoknál a náci karlendítős ügyére ma már alig emlékszik valaki. Minden régebben megfogalmazott mondat a korábbi városvezetéssel kapcsolatban, bizonyítatlan maradt! 

Aztán elkezdtek a problémák szép csendesen visszahullani a polgármester asszony és az Összefogás frakciójának fejére, és egy év távlatában már az látszik, hogy nekik kell magyarázkodni!

Arról sem árt említést tenni, ennyi idő távlatából, hogy a politikai pártok anno aláírták együttműködési megállapodásukat, de ezek tartalmáról a függetlenként indult képviselőknek fogalmuk sem volt, és ezért jöttek elő olyan problémák, hogy Nagy Béla csak kapkodta a fejét. 

A választás következményeként a közgyűlés összetétele Összefogás oldalról olyan lett, amilyen. A képviselő szerint hozzátartozik a választás értékeléséhez két fontos dolog. Egyrészről a 2019. októberi választás inkább volt a Fidesz-KDNP elleni szimpátia megnyilvánulás, másrészt Schmidték elkövetettek eg komoly taktikai baklövést, amikor a Mi Hazánk-at felkarolták! 

A számok azt mutatják, hogy a polgármester, és még három választókerület esetében könnyen fordított eredmény születhetett volna, ha ott nem indul a Mi hazánk, míg az Összefogás e tekintetben vélhetően egy mandátumot nyert vele! A választást követően a legjobb pozícióba az MSZP került, hiszen két tagjuk, és két általuk támogatott jelölt is képviselő lett. 

Nagy Béla szerint ez a helyzet rányomhatta bélyegét a további megállapodásokra a bizottsági, igazgatósági, felügyelő bizottsági helyek elosztásában! Azt mondja a képviselő, hogy néhányuknak ebbe az elosztásba semmi beleszólása nem volt. 

Nagyon sarkosan fogalmaz, amikor azt mondja, a mai napig nem érti, hogy lehetett ennyi hozzá nem értő embert – magát is beleértve - pártszimpátia, vagy -hovatartozás alapján kinevezni, beültetni különböző pozíciókra. 

Mielőtt valaki teljesen félreértené a fentieket, elmesélte a saját példáját. Az ő helyzete, tapasztalata, ismeretei, tanulmányai magától értetővé tették volna, hogy őt jelölik Közbiztonsági tanácsnoknak, de ez ellen Boda képviselő úr tiltakozott leginkább, valószínűleg azért, mert akkor már ezt a pozíciót kinézte magának! Az Összefogás részéről az MSZP és a polgármester asszony az ellenféllel való együttműködésre hivatkozással azonnal beleegyeztek. 

Ilyen “remek” kompromisszum miatt került ő a „Népjóléti Bizottság” elnöki székébe, amit lehet tisztességgel végezni úgy is, ha az ember igazán nem ért hozzá! Természetesen azonnal kiderült, hogy a másik frakció, már rég megállapodott a Mi Hazánk mozgalommal, az Összefogás pedig úgy tett, mintha meglepné a dolog.

Ezek után ugorjunk egy nagyot, január elejére! Mi történhetett, hogy az Összefogás frakción belül leszámolás történt?

Nagy Béla szerint a vészhelyzeti állapot (Szücsné Posztovics Ilona polgármester asszony egyedül dönthet szabadon), a hatpárti megállapodás ellenére, most lehetővé tette az MSZP politikusaival, illetve a polgármesterrel esetenként szembenálló megnyilvánulást tanúsító képviselővel szembeni fellépést! Az, hogy a Mi Hazánkon is ütnek egy nagyot, kérdéses sem lehetett!

Nagy Béla azonban egy szót sem szólna, ha az ő esetében a polgármester asszony nem lépi át a Rubicont! Ez történt, amikor a történetbe belekeverte a fiát, aki 2017-től dolgozik sportolóként, és edzőként a tatabányai focicsapatnál, volt játékos, edző, viszi a „Bozsik program” feladatait, majd az első csapat másodedzője lett, és Oroszlányról a helyi sportvezetők hívták haza, soha nem volt párttag, soha nem foglalkozott politikával! (Azt mellékesen jegyzi meg, hogy 2008-ban szintén rá való tekintettel kellett elhagynia a fiának a tatabányai focicsapatot - akkor MSZP-s hatásra -, mert Nagy képviselő akkor sem hagyta szó nélkül a foci, és ezen belül a tatabányai gyerekek helyzetét a sportágban!)

A helyzet nonszensz voltát a képviselő úgy érzékeltette, hogy összeférhetetlen-e, miszerint a polgármester asszony családjának valamelyik üzletében, esetleg olyanok vásárolnak, akik gazdasági kapcsolatban vannak az önkormányzattal, vagy annak valamely cégével! Ugye mennyire nonszensz még a gondolat is!

Ez a szituáció, és a jegyző decemberi jutalmazása, valamint a nem sokkal utána bekövetkező, önkormányzati dolgozók elbocsátásának módja, szerinte rányomja a bélyegét a közös munkára!

Biztos benne, hogy többen azzal fogják vádolni, aláássa az Összefogást Tatabányán! Ezek az emberek nagy tévedésben vannak, ez az Összefogás, saját magát ássa alá! Csupán mindenkinek annak végiggondolását javasolja, hogyan, mi módon történtek a leváltások, visszahívások, kiket érintettek, mely pártokat, és melyeket nem, mi történt a háttérben, milyen volt az időzítés, miért maradtak el az előzetes egyeztetések, tájékoztatások! 

Vajon azok után mit várnak tőle a polgármester asszony, és az Összefogás frakció, amikor még a közösségi csoportból is kizárták, és a folyamatban lévő ügyekben csak a Fidesz-KDNP állásfoglalásait látja. Még az eddigi frakciója álláspontját sem ismeri meg közvetlenül.

Ezek után úgy gondolja Nagy Béla, hogy azokat a civil ismerőseit, barátait vonja be képviselői munkájába, akik eddig is sokat segítettek neki. Legfontosabb célja természetesen, hogy eredményesen tovább dolgozzon a választókörzetében élő emberek érdekében!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2816409484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása