Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KORONAVÍRUS SZINDRÓMA GYEREKEKNÉL: a szülők rémálma itthon is, több tucat gyereket elért

gyerek-beteg-anyjanyakaban-chla-org.jpg

Már 40 gyereket vittek be a Heim Pál Gyermekkórházba a covid utáni súlyos betegséggel - számolt be először a Szmo.hu. A kicsik 60 százalékát intenzíven kezelték nagyon súlyos és életveszélyes tünetekkel. 

Nyáron még csak a nemzetközi médiából értesülhettünk arról, hogy bár maga a koronavírus-fertőzés a gyerekeket nem veszélyezteti, de utána egy sokszervi gyulladás, a MIS-C (angolul: Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) akár életveszélyes állapotot is okozhat. A lap cikksorozatban mutatott be súlyos állapotba került gyerekeket, egy pécsi, egy miskolci és egy székesfehérvári anyuka mesélte el, mit éltek át. 

Most kiderítette a lap, a beteg gyerekek sokkal többen vannak.

“40 betegünk volt eddig, jórészük már meggyógyult és otthon van, de jelenleg is több gyermek van intenzív és belgyógyászati osztályon. 60 százalékukat kezeltük az intenzíven nagyon súlyos és életveszélyes tünetekkel” – nyilatkozta Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (HOGYI) főigazgató főorvosa.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy az intézet azonnal tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, a Magyar Gyermekorvosok Társaságát és a Házi Gyermekorvosok Szövetségét a MIS-C-ről, annak tüneteiről, a szükséges vizsgálatokról és a kezelési módokról.

„A koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladással szinte minden nap érkezik beteg. Az ország minden területéről azonnal fogadjuk a gyermekeket. Valószínűleg a karácsony környéki megbetegedések eredményét látjuk most” – ezt már a HOGYI orvosigazgatója, Dr. Fekete Ferenc mondta. Szerinte a COVID-19 fertőzésen átesettek 1-2%-át érinti a ritka, de súlyos betegség. Elmondása szerint tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel jelentkező fertőzés után általában 2-4 héttel jelentkezik a MIS-C.

Vezető tünete a több napja tartó magas láz, lehet sebészeti kórképeket utánzó erős hasi fájdalom, hányással vagy hasmenéssel, gyakoriak a bőrtünetek, valamint a kétoldali kötőhártya gyulladás, szemvörösödés.

Az említett tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Mindkét orvos arra figyelmeztet, hogy gyorsan változhat rossz irányba a gyermek állapota.

A MIS-C tulajdonképpen egy fékevesztett immunválasz a covidra, a szervezet védekező képességét immunglobulin kezeléssel lehet visszaállítani. Ebből általában egy, maximum két kezelés szükséges. Az esetek döntő többségében gyorsan, néhány nap alatt úrrá tudnak lenni a gyulladásos folyamatokon a terápiákkal, ha korán el tudják kezdeni azt.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben műtüdővel (ECMO) és műszívvel is kellett már gyermeket menteni. Életveszélyes állapotban sokan voltak, de senki nem halt meg.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1016401278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása