Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

VIROLÓGUS A KORMÁNY KÍNAI VAKCINÁJÁRÓL: veszélyes lehet később és elmaradott típus

dudaerno-szeged-hu-szaboluca.jpg 

Nehéz helyzetben vagyunk itt Magyarországon. Miután a kormány korrekt tömegtájékoztatás helyett inkább politikai alapú propagandát folytat koronavírus járványügyben, a tájékozódás alapjául szolgáló információkat úgy kell összevadászni. Például arról sem beszélnek, hogy melyik vakcina milyen technológiát használ, és miért jobb vagy rosszabb egyik a másiknál. Ebben segített egy kicsit eligazodni Duda Ernő szegedi virológus, akit a szeged.hu idéz. 

A professzor nyíltan kimondta: a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól.

„Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával”

– mondta Duda Ernő.

A professzor azt is hozzátette, hogy ha a teljes vírust juttatják a szervezetbe, akkor mindegy, hogy ezt inaktivált formában, tehát halott vírusként teszik, akkor is benne van a vakcinában a vírus összes fehérjéje és nukleinsavja.

„Ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba” – hangsúlyozta.

A beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani. Ez azt jelenti, hogy az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.

A virológus a messenger RNS-alapú oltásról is beszélt a Szeged Televíziónak. Ennek az oltásfajtának – mint a Pfizer-BioNTech és a Moderna – a hatóanyag, a messenger (hírvivő) RNS-molekula mintegy hat órán belül elbomlik a szervezetben, azaz eltűnik.

A professzor arról is beszélt, hogy míg a nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség és a magyar hatóságok számára, addig a kínai vakcinák anyagaihoz csak nemrég jutott hozzá például a magyar hatóság.

Ezért is szólnak arról a hírek, hogy jelenleg is vizsgálják a dokumentumokat, illetve a hatóság emberei Kínában ellenőrzik a gyártási folyamatokat.

„Ha ezeket az adatokat nem látja az ember, akkor borzasztó nehéz megmondani, hogy milyen alapon lehet ezt jóváhagyni” – magyarázta Duda Ernő. Szerinte kaotikus a kínai vakcinák helyzete. Emlékeztetett: a nyugati vakcinákról – a jóváhagyás előtt – megjelentetnek egy közleményt, amiben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét.

„A kínaiakkal kapcsolatban egyelőre ilyenről nem tudunk” – tette hozzá Duda Ernő, aki hiányolja a kínai vakcinák kísérleteinek a harmadik, utolsó fázisáról szóló dokumentumokat.

fotó: Szabó Luca

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7216392926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása