Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MIKOR LÁTUNK NAPELEMES AUTÓT TATABÁNYÁN? Pedig egyet már 1955-ben csináltak

napelemesauto-tisztajovo-hu.jpg

Tudták, hogy az első, teljesen napelemes autót a világon, a General Motors egyik dolgozója hozta létre 1955-ben? Na, jó a parányi modell mindössze 38 centiméteres volt.

Azóta már több, mint egy fél évszázad eltelt, de emberi méretű, pusztán napenergiával működő, kereskedelmi forgalomba hozható autót senkinek sem sikerült készítenie. A legfőbb akadály, hogy időjárásfüggőek a szerkezetek, és az energiatárolás sincs jól megoldva – írja a Tiszta Jövő

Azóta persze komoly előrelépések történtek a napelemes járművek világában, a Yorki Egyetem és a Lisszaboni NOVA Egyetem csapata egyik októberi bemutatóján láthattuk, egy újításnak köszönhetően olcsóbb, rugalmasabb, könnyebb és vékonyabb napelemek születhetnek – épp ilyenekre lenne szükségük a napelemes autóknak is.

A napelemes autók fejlesztésében a Lightyear, illetve a Sono Motors járnak az élen. Előbbi tavaly nyáron hozott létre egy prototípust, amely hosszabb távokat is képes napenergiával megtenni. Bár a Lightyear One lehet az első ilyen autó, a tervezésnél még számoltak a hagyományos elektromos megoldással: a kocsi a megszokott módon hálózatról is tölthető.

A Sono Motors ezzel szemben olyan elektromos járműveket készít, amelyek napelemekkel is tölthetőek – a modellek emellett egyfajta guruló akkumulátorként is funkcionálnak. A Sion nevű kocsiból eddig több mint 12 ezer darabot rendeltek, a gyártó szerint a jármű előnye, hogy jóval kevesebbszer kell tölteni, mint a többi elektromos autót.

Ezek jelentős előrelépések, de még messz vannak azon napelemes autók, amelyek valóban 100 százalékig napenergiával működik.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4416366672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása