Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

FANTASZTIKUS TATABÁNYAIAKRA EMLÉKEZTEK: Mától Dr. Lakat tér és felújított Szepesi sír!

lakatkarolyemlektabla.jpg

Ma, azaz november 27-e, emlékezetes nap Tatabánya városának sporttörténelmében, ugyanis megemlékeztek a magyar labdarúgás két kiemelkedő személyiségéről Dr. Lakat Károly „Tanár úr”-ról, és Szepesi /Szedunka/ Gusztávról! 

lakatkarolytabla-atadas-2020.jpg

lakatkaroly-emlektabla.jpg

Dr. Lakat Károly, aki 100 éve született Győrben, négy alkalommal volt városunk labdarúgó csapatának edzője, és a TBSC az ő irányítása alatt érte el legjobb eredményeit! Nevéhez fűződik két olimpiai bajnoki cím a válogatottal, illetve kétszer ünnepelhetett bajnoki címet a Ferencvárossal. 

A tatabányai futballklubnak először 1957-1962 között, másodszor 1970-1974 között, ezt követően 1980-1982-ig, és végül pályafutása utolsó időszakában 1985-ben volt a tatabányai csapat edzője! Csapataival komoly eredményeket ért el itthon és a nemzetközi porondon is. 1972-ben a magyar kupa döntőig vezette a TBSC csapatát, majd két alkalommal megnyerte a Közép Európai Kupát. 13 alkalommal volt válogatott, és 1979-80-ban 6 alkalommal szövetségi kapitányunk is volt.

Talán sokaknak az az időszak ugrik be vele kapcsolatban, hogy ő volt a csapat edzője az emlékezetes Real Madrid elleni mérkőzésen. 

Neve Tatabánya kiemelkedő labdarúgóival is összefonódik. Szepesi Gusztávtól, Gelei Józsefig, Csernai Tibortól, Kiprich Józsefig, Csapó Karcsitól, Szabó Gyuriig, felsorolni is nehéz lenne a tanítványait, játékosait! 

A sors keze lehet benne, hogy mai nap a tanítványok közül egy játékosról külön megemlékeztek. 

A játékos Szepesi Gusztáv, aki 1939 július 17.-én Miskolcon született, és sajnálatosan fiatalon 1987. június 5.-én halt meg! Sajószentpéterről – ahol a mai napig ápolják emlékét, és mai is eljöttek néhányan Tatabányára - került városunkba, és 1959-1969 között volt a Tatabányai Bányász játékosa! Pályafutása alatt 1964-ben Tokióban olimpiai bajnok, majd részt vett az 1966-os angliai világbajnokságon, ahol a Liverpoolban, 1966. július 15.-én lejátszott Brazília elleni válogatott mérkőzés hőse volt azzal, hogy a világ egyik legjobb labdarúgóját Garrinchát láthatatlanná tette a pályán! 

szepesigusztav-siremlek.JPG

szepesi-siremlek-atadas2020.JPG

1967-es térdsérülése korán véget vetett pályafutásának! Néhány lokálpatrióta sportszerető, mint Regős László, Lakatos Pál évtizedekig küzdött, hogy sírja felújításra kerüljön! Egy országos és egy helyi kezdeményezés eredményeként, néhány ember, áldozatos munkáját követően, most valósulhatott meg ez a régóta dédelgetett terv! 

Szepesi Gusztáv méltó síremléket kapott, Dr. Lakat Károly nevét pedig a róla elnevezett óvárosi tér, és az emléktábla őrzi a város sportszerető közönségével együtt.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7116304710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása