Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NEM AKARTÁK, MÉGIS MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A KORLÁTOZÁSOKAT? Zavar az erőben

maszkviseles03.jpg

Van egy kis zavar az erőben a korlátozó intézkedések kommunikációjával kapcsolatban, illetve azzal kapcsolatban is, hogy most kihirdette vagy nem a kormány a tiltások, így például az éjszakai kijárási tilalom meghosszabbítását. 

Valószínűleg hatalmas értelmezési vita lesz belőle a napokban, viszont akárhogy is van ,szerintünk egy ilyen intézkedést, úgy kell kihirdetni, hogy csak egyféleképpen lehessen értelmezni. Mi úgy gondoljuk, nem hiába tette ki a hírportál a cikket.

Nagy vihart kavartak az Index és a hvg.hu ma reggeli híradásai, amelyben arról számoltak be, hogy a kormány február 8-ig meghosszabbította a november 4-én kihirdetett, veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályát. Több jogász, köztük egy volt alkotmánybíró is megerősítette a portál eredeti jogértelmezésést.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda délelőtt közleményt adott ki:

A ma megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig.

Bármennyire is „ártalmas”, a kormányrendelet hatályának legalább háromféle értelmezése lehet:

  1. meghosszabbították a korlátozó intézkedések hatályát, ahogy a rendelet címe is állítja: „505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendelet a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról”;
  2. nem hosszabbították meg az intézkedések hatályát, csak a rendeletét, ami alapján meg lehet hosszabbítani az intézkedések hatályát;
  3. nem hosszabbították meg ugyan az intézkedések hatályát, de sikerült ezzel éppen ellentétes címet adni a kormányrendeletnek.

Szép jogászi dilemma. Kérdés persze, nem lehetett-e volna egyszerűbben és szakszerűbben megoldani ezt a jogalkotási feladatot. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a második verziót vallja-írja a portál.

Megvizsgálták mindhármat, és véleményük szerint – bár lehet, hogy nem ez volt az eredeti szándéka – a kormány a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedések hatályát is meghosszabbította február 8-ig.

Az 505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendelet 1.§ c) pontja ugyanis kimondja:

a Kormány [...] a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm.-rendelet 1–14. §-a, 16–19. §-a, valamint 22–28. §-a [...] hatályát a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.

Vagyis:

  • a hivatkozott kormányrendelet 1–14. §-a többek között a maszkviseléstől a kijárási tilalomig korlátozó intézkedéseket szabályoz;
  • ennek a rendeletnek a hatályát, amely a különböző korlátozó intézkedéseket is tartalmazza, a rendelkezés meghosszabbítja, mégpedig
  • az említett törvény hatályvesztéséig, azaz február 8-ig, és nem december 11-ig.

AZT ÍRJÁK, NEM AKARNAK HAMIS HÍREKET TERJESZTENI, DE HA AZ EREDETI KORMÁNYZATI SZÁNDÉK AZ VOLT, HOGY CSAK A VESZÉLYHELYZETET AKARTÁK MEGHOSSZABBÍTANI FEBRUÁR 8-IG ÉS A KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEK HATÁLYÁT NEM, AKKOR ÁLLÁSPONTUNK SZERINT LEGKÉSŐBB DECEMBER 11-IG MÓDOSÍTANI KELL A MOST KIHIRDETETT KORMÁNYRENDELETET.

A cikkel kapcsolatban megkerestek több ismert jogászt, akik nevük elhallgatását kérve megerősítették, hogy a kormányrendelet bizony a korlátozó intézkedések hatályát is meghosszabbította február 8-ig. 

A MEGKÉRDEZETTEK KÖZÖTT EGY KORÁBBI ALKOTMÁNYBÍRÓ IS VOLT, AKI ELSZOMORÍTÓNAK NEVEZTE AZ EZZEL ELLENTÉTES ÉRTELMEZÉST.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3516290256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása