Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

JANUÁRTÓL KORSZAKVÁLTÁS A TATABÁNYAI BOLTOKBAN IS: új garanciális szabályok jönnek

blackfriday-people-com.jpg

A szakértők szerint a vásárlók jobban járnak, drágább termékeknél az eddiginél hosszabb ideig él a jótállás - készített összeállítást a napi.hu szakértőkkel. 

A jövőben attól függ majd a jótállás - a mindennapokban garancia -, hogy mennyibe kerül az adott termék, például hűtőgép, mosogatógép. Leegyszerűsítve ez a lényege a jövő januártól életbe lévő változásnak. 

Januártól három sávot szab meg a jogszabály. A 10-100 ezer forintba kerülő termékeknél kötelezően egy év lesz a jótállás, a 100-250 ezer forintosoknál két év, a 250 ezernél drágábbakra pedig 3 évet kell vállalni, vagyis a drágább termékért hosszabb biztonságot kapnak a vásárlók.

Fontos tudni, hogy jelenleg is vannak olyan gyártók, amelyek bizonyos termékekre már most is a jogszabályban foglalt egyéves kötelező jótállási időn túl, önként további 1-2 év jótállást vállalnak, azonban a jövőben a termék árától függően az egy éven túli jótállás vállalása kötelezővé válhat.

Tévét, háztartási gépeket, informatikai eszközöket jellemzően több évre, általában több mint három esztendőre vesznek a vásárlók. Az új szabályozás várhatóan pont a hivatalos magyar beszerzésből vásároló, az esetleges ügyfélpanaszokat és reklamációkat megfelelően kezelő kereskedőknek kedvezhet. 

A januártól életbe lépő ársávos garanciaszabályozásnak köszönhetően, valamint a jótállás és szavatosság keretében történő igényérvényesítés szabályainak pontosítása miatt, a vásárlók nagyobb fogyasztóvédelmi biztonságot élvezhetnek, hiszen 2021-től rögzítik a fent írtak szerint a termékek javításával és cseréjével kapcsolatos eljárási szabályokat és határidőket, amik így nem a kereskedő vagy a szerviz mérlegelésére lesznek bízva.

Januártól komoly változások vonatkoznak az eddig sok bosszúságot okozó javításokra, cserékre ugyanis három javítás után a kereskedő nem mérlegelhet, adnia kell egy másikat. Az új szabályozás továbbá kimondja, hogy, amennyiben a termék javítására a kijavítási igény közlésétől számított 30 napon belül nem kerül sor, szintén cserélni kell. A vásárlóknak továbbá kényelmesebbé válik a jótállással kapcsolatos ügyintézés, hiszen a kereskedőknek az új jogszabályi rendelkezések alapján lehetőségük nyílik elektronikus jótállási jegyet adni.

Magyarán szólva érdemesebb lesz ezután megbízható kereskedőtől venni a műszaki termékeket.

kép: people.com

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8416278800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása