Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ZÉRÓ TOLERANCIA MARAD AZ ITTAS VEZETÉSBEN: mert Önök is így gondolják

ittasvezetes-kulcs-pohar.jpg

Emlékezetes, hogy ismét szóba került pár héttel ezelőtt, hogy 1-2 pohár italt leguríthassunk-e, mielőtt autóba ülünk.

Az alaphangot Nagy István agrárminiszter adta meg, aki egy villányi rendezvényen jelezte, hogy párbeszéd indulhat a vezetés előtti alkoholfogyasztásra vonatkozó zéró tolerancia fellazításáról. Nyilván ez is amolyan szondáztatása volt a közéleménynek, amivel a politikusok előszeretettel élnek, ami befolyásolja döntésüket is. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ villámgyorsan reagált az újból felvetett témára, amikor az RTL Klub híradójával azt közölte, "a szakmai szervezetek minden évben ezt javasolják, de az emberek nem támogatják a lazítást, ezért a kabinet nem tervezi a szabályozás módosítását".

Azért is merülhetett fel így a téma, mert Orbán Viktor egyébként 2010 előtt már megígérte a borászoknak, hogy lazítanak. Mivel a rapid kormányzati cáfolat után Nagy István miniszter is elzárkózott a nyilatkozattól, nagyon úgy tűnik, hogy ez inkább az agrárminiszter saját gondolata volt, mintsem kormányzati terv.

Az emberek elég egyértelmű álláspontot képviselnek ebben a kérdésben, a többség továbbra is fenntartaná a jelenlegi szigort - derül ki a Napi.hu reprezentatív közvélemény-kutatásából. A válaszadók 58 százaléka szerint a jelenlegi szigor megfelelő, és mindössze 17 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egy pohár sör vagy bor még beleférne. Az emberek negyede a "nem iszom alkoholt" lehetőséget választotta válaszként, amit úgy is lehet értelmezni, hogy nem érzi lényegesnek ezt a kérdést, bár tény, hogy az ittas vezetés messze nem csak azok problémája, akik volán mögé ülnek.

Tavaly összesen 1394 ittasan okozott baleset történt hazánkban, ebből 47 halálos kimenetelű. A tendencia egyébként az elmúlt években javult, egyre kevesebb az ittasan okozott baleset.

A részletek persze édekes képet mutatnak, a nőknek mindössze a 9 százaléka törölné el a zéró toleranciát, míg a férfiaknál ez az arány 28 százalék. A nőknek egyébként a 30 százaléka válaszolta azt, hogy nem szokott inni, míg a férfiaknál ez 17 százalékot tett ki.

Életkor szerint a 18-39 évesek 22 százaléka, a 40-59 évesek 16 százaléka, míg a 60 felettiek 12 százaléka enyhítene a jelenlegi szabályon. Az emberek harmada egyébként saját bevallása szerint 60 év fölött nem iszik.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr316257280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása