Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI SIKER A 21.SZÁZADI SHOW-N: amikor minden mindennel összekapcsolódik

huber.jpg

Alaposan benne vagyunk már a 21. században, nem is gondolnánk, mennyire. Egyre több okos alkalmazással élünk együtt és mindez már lassan természetes, például, amikor, akár több száz kilométer távolságból is be tudjuk kapcsolni otthon a fűtést.

Magyarországon is számos olyan vállalat tevékenykedik, amely az ilyen fejlesztésekre fókuszál, azonban a megérdemeltnél kevesebb figyelem jut ezekre a korszakalkotó megoldásokra.  Éppen ezért szeptember 17-én rendezték meg először hazánkban az IoT Live Show-t, hazánk legújabb IoT-fejlesztési versenyét. 

Összesen 14 társaság - a Telenor Magyarország, az Antenna Hungária, a Konica Minolta, az Energrade, az Enterprise Group, az OrthorGraph, a Clico Hungary, a Sensors2net (Waterscope Monitoring), az AgroSense, a Chameleon, a Seacon Europe, az IoT Hungary, az Intelliport Solutions, a Cubilog és a Cloudberry - mutatta be legújabb IoT fejlesztését, illetve a MOHAnet versenyen kívül prezentálta az okospolc rendszerét.

Az előadásokat követően a közönség szavazata döntött arról, hogy ki viheti haza a legjobbaknak járó díjakat. Az IoT Live Show fődíját 2020-ban az IoT Hungary Zrt. nyerte el LoRa hálózati rendszerével, s a cég egyik vezetője, a tatabányai Huber Tamás kapta a legjobb előadásért járó elismerést és a Cisco Systems szakmai különdíját is. Az itt élőknek Huber a Vértesnet miatt lehet ismerős.

A legújabb korszak meghatározó technológiája az ún. Internet of Things (IoT) vagyis a „dolgok internete”, a mindennapokban használt okos eszközök (például háztartási gépek, mérőórák, pénztárgépek, autók) kommunikációját teszi lehetővé egy, az internethez nagyon hasonló hálózati struktúrában.

A kiállításon Huber Tamásék bemutatták az intelligens közvilágítás vezérlést aminek az alapja a térfigyelő kamerák általi detektálás. Ha konkrét példát akarunk hozni, például ha valaki este vagy éjszaka sétál egy adott területen, nem kell az egészet kivilágítani, hanem szépen fokozatosan, ahogy halad, úgy világítja meg részletekben. A rendszer segítségével így jelentős villamos megtakarítás érhető el. Egy másik bemutatott megoldás - Tatabányán szintén sok helyen lehetne alkalmazni - a gyalogos átkelők biztonságának fokozására az intelligens előrejelzést, amivel nem mellékesen jelentős villamos fogyasztás csökkenés érhető el. A működését így képzelhetjük el: amikor a gyalogos vagy kerékpáros eléri az átkelőhelyet, a telepített szenzor bekapcsolja az átkelőhely mellé telepített LED-es jelző oszlopokat, ezzel jelezve a az úton közlekedő sofőrnek, ha valaki át akar menni a zebrán. Természetesen a lámpák  átkelés után lekapcsolódnak. A rendszer része egy fénymérő is, ennek segítségével nappal erősebben, éjszaka lágyabb fényerővel jelez a berendezés.

Szintén bemutattak egy teljesen újszerű idős, beteg segélyhívó rendszerüket, ami rendkívül kevés gondozást igényel. Ez a segélyhívó rendszer jelentősen meghaladja a mostani, egy nyomógombbal működtethető riasztást. Ne felejtsük el, képbe kerülhetnek például a rengeteg egészségügyi alkalmazást tartalmazó okostelefonos applikációk, bizonyos helyzetekben a rendszer automatikusan riaszt. Ami például akkor nagyon fontos, ha valaki mondjuk elájul, akkor is tudjon értesítést küldeni.

A fenti példák is szépen bemutatják, hogy ezek az okos alkalmazásokon alapuló rendszerek nem csak megkönnyíthetik, de akár meg is menthetik az életünket. 

A fejlesztőknek köszönhetően, hamarosan mindenki számára elérhetőek lehetnek az ilyen rendszerek, legalább olyan természetesen, mint ahogy a mobiltelefonok.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr916219684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása