Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

EZ VÁR AZ ÖTÖDIKES TATABÁNYAI DIÁKOKRA IS! Kereszténység és a rablóhadjáratok dicsőítése

keresztenyseg-depositphotos-stock.jpg

Az új történelemkönyvek a cambridge-i egyetem történész professzora szerint nem gondolkodásra buzdítanak, hanem egy hamis, sokszor hazug múlt képét erőltetik majd a gyerekek fejébe.

Az már eddig is tudtuk, hogy az új Nemzeti alaptantervhez készült általános iskolai törikönyvből kimaradt az őskor és Hammurapi törvénykönyve is. Helyette viszont magyar őstörténet legendáit tanulják majd a diákok. Most viszont újabb fontos problémákra hívta fel a figyelmet a Berend Nóra, a cambridge-i egyetem történész professzora az új 5. osztályos tankönyvről.

A tankönyv módszeresen nem oktatni, hanem ideológiailag formálni kíván, egy olyan irányba, ami ellentétes a demokráciával és az egészséges szellemi fejlődéssel egyaránt - fogalmaz a történész a Történelemtanárok Egyeletének honlapján. Úgy véli, hiába tartalmaz megfelelő részeket is tankönyv, alapjában véve ellentétes a történelem tanításának modern módszertanával, nem segíti, hanem hátráltatja a történelem megértését, nem a gondolkodásra buzdít és a forráskritika kezdeteit adja át a gyerekeknek, hanem egy hamis, és sokszor hazug múlt képét próbálja a gyerekek fejébe csepegtetni - írja.

Néhány konkrét példát kiemelve:

 

  • A római köztársaságról öt és fél sor szól, majd egy hosszabb olvasmány a római köztársaság "betegségeiről" - ez a kép azt sugallja a gyerekeknek a történész szerint, hogy az egyeduralom jobb, mint a köztársasági államforma, ami csak kaotikus és gyenge lehet.
  • A vallások bemutatása szintén torzít, egyoldalúan a kereszténység igazát, valóságosságát hangsúlyozza a könyv. Az iszlám kialakulását például konkrétan hamis beállításban ábrázolja a könyv - teszi hozzá.
  • A magyar őstörténet legendáit tényként mutatja be - Berend Nóra szerint ez a tankönyv mélypontja.

 

A tankönyv módszeresen dicsőíti a rablóhadjáratokat, hangsúlyozza, mint pozitívumot, hogy mennyire féltek a magyaroktól a környező népek, és pár sorban elintézi a magyar vereségeket, csak Augsburgot említve - tette hozzá a történész. A részletes kritikát itt olvashatjátok el. (a cikk az Eduline.hu-n jelent meg!)

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9616036840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása