Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Bencsik: ezért szavaztam le a vasútállomás felújítását! Szücsné is nyilatkozott erről

tbvasutallomas_szucsne-bencsik.jpg

Nagy port vert fel, hogy Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő leszavazta a tatabányai vasútállomás felújítását.

A tatabányaiak szempontjából fontos módosítóról szavaztak tegnapelőtt este, amelynek során Bencsik János és a Fidesz-frakció leszavazta a vasútállomásra, a jelenlegi polgármester által kért 3 milliárd forintot.

Megkerestük a parlamenti képviselőt, hogy miért szavazott nemmel erre a költségvetési módosítóra. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy lobbizott-e a képviselő az ügyben, tekintettel arra, hogy Szücsné Posztovics Ilona kéréssel fordult hozzá.

Ha valakinek ezek után még kétségei támadtak volna, hogy Bencsik János pártalapon szavaz-e a parlamentben, ilyen, az itt élők számára meghatározó ügyben, figyelmébe ajánljuk válaszát:

“A vasútállomás átépítése részét képezi a Modern Városok Program Tatabányai megállapodásának. A beruházás előkészítése a Miniszterelnökség keretében működő államtitkárságon előkészítés alatt van. A Modern Városok Program éves költségvetési keretét az éves állami költségvetés tartalmazza. A Kormány ebből a keretből szabadítja fel az egyes beruházásokhoz szükséges fedezetet.”- írta a politikus.

Abba most ne is menjünk bele, hogy a megállapodás mennyire komoly, hiszen már évek óta új vasútállomáson kellene közlekedtünk. Valószínűleg arra a hatalmas sallerre gondolhatott Bencsik úr, amelyet Schmidt Csabának és neki adott a kormány tavaly októberben, miszerint hátrébb sorolták a tatabányai állomás megépítését.

“- A Tatabányát érintő fejlesztésekről legutóbb február 26-án, illetve március 19-én Egyeztettünk Polgármester asszonnyal. Miután a főbb kérdésekben egyetértettünk, abban maradtunk, hogy a város részéről felmerülő esetleges módosítási igényeket közösen kezdeményezzük a kormányzat felé. Polgármester asszony időközben más álláspontra helyezkedhetett, miután a városhoz nem kötődő ellenzéki képviselőket keresett meg új szövetségesekként. A konkrét témában akkor kaptam tőle írásbeli megkeresést, amikor már az általa megkeresett ellenzéki képviselők benyújtották a módosító indítványukat. Másnap erről már Polgármester asszony - meg sem várva az én érdemi válaszomat - közleményt adott ki, majd politikai szövetségeseivel a Kossuth téren tartott kormányellenes sajtótájékoztatót. Minden bizonnyal tisztában volt vele, hogy mindez csak egy politikai színjátékra elegendő, a parlamenti többséget nem tudja maga mögé állítani. Írásbeli válaszomban sajnálattal konstatálták, hogy új politikai szövetségeseket keresett, és szimpla politikai játszmába kezdett.”- írta Bencsik János.

Itt már kibújt a szög a zsákból: ezek szerint megsértődött, hogy nem valami fideszes bábként viselkedik.

“Emlékeztettem arra is, hogy helyi képviselőink Mind az alpolgármesterek megválasztásakor, a költségvetés elfogadásakor, továbbá a veszélyhelyzet idején is konstruktívan működtek vele együtt. Éppen ezért is sajnáljuk Ilona együttműködési szándékának megváltozását. Természetesen, mint a város országgyűlési képviselője továbbra is azon dolgozom, hogy az általam már kijárt, mintegy 90 milliárd forintos kormányzati fejlesztési csomag minden egyes eleme megvalósulhasson a város és környezete életminőségének javulása érdekében.”- fokozta a tempót a parlamenter. 

Azért ez kemény, tisztelt képviselő úr, a végén még megérjük, hogy Ön is adta rá a pénzt?

“Hozzáteszem azt is, hogy az Önkormányzattal való Szoros együttműködés keretében mindez könnyebb lenne. Végül csak egy apró észrevétel: miután a Konzum épülete többségében az Önkormányzat tulajdona, ezért Polgármester asszonynak meg van a lehetősége arra, hogy azt felújíttassa, esetleg liftet is telepítsen a jegypénztárak könnyebb megközelíthetősége érdekében. A város növekvő adóbevételei erre fedezetet is biztosítanak. Tisztelettel: Bencsik János” 

Ezt mondjuk vehetjük szolid fenyegetésnek, de akár önkritikának is, hiszen az épületet már régóta fel lehetett volna újítani. Vajon János ezek után a tőle szokatlan módon fenyegetőzni is fog?

Miután Bencsik János válaszát megkaptuk, megkérdeztük Szücsné Posztovics Ilonát is, mi a véleménye, hogy Tatabánya országgyűlési képviselője leszavazta a vasútállomásról szóló módosítót.

“Én alapvetően nem politika alapon képzelem el a város működtetését, a vasútállomáson sem pártalapon próbálnak meg balról vagy jobbról közlekedni a felújításra szoruló lépcsőkön a tatabányaiak és a környékbeliek. Eddig is és ezután is minden követ igyekszem megmozgatni, hogy minél hamarabb pontot tegyünk ennek az évtizedek óta húzódó, a megyeszékhelyhez méltatlan állapotnak a megszüntetésére. Természetesen ehhez a politikai döntéshozóknál kell lobbiznom polgármesterként”- mondta Szücsné.

Hozzátette: “Tegnap például Tatabánya polgármestereként a Megyei Jogú Város Szövetségének választmányi ülésén vettem részt, mint a felügyelő bizottság tagja (a szervezet elnök egyébként Szita Károly fideszes kaposvári polgármester, a szerk.) 

Meghívottként részt vett Bana Péter Benő a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, akitől a költségvetéssel kapcsolatos néhány részletre is pontos választ tudtam kapni, illetve volt lehetőségem lobbizni városunk érdekében. Az államtitkár például elmondta, hogy lesz lehetőség bizonyos költségvetési pénzek átcsoportosítására, amely Tatabánya működési kiadásai szempontjából nagyon fontos.

Ezért is lényeges, hogy a lakosság által megválasztott vezetők, képviselők ne kizárólagosan politika alapon képzeljék el a város működtetését. Én személy szerint mindent el fogok követni a hasonló ügyekben ezután is. Természetesen az ezzel járó kritikákkal tisztában vagyok, de én azt tartom, a tatabányaiaknak tartozom elszámolással.

Én ezután is fogom keresni a politikusokkal való együttműködés lehetőségét, mint ahogy a vasútállomás és környezetének rendbetétele esetén az utóbbi időben tettem. Megjegyzem, Bencsik úr sem tegnap kapta meg tőlem a kérést, a szavazás előtt időben eljuttattuk hozzá, ezért megfelelő módosítót nyugodtan előterjeszthetett volna”- zárta válaszát Szücsné Posztovics Ilona.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6015977376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása