Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BRUTÁLIS SIKKASZTÁS A TATABÁNYAI IPARI PARKBAN! A nyilvánosság, most, KIZÁRVA! 

trabant-logo.jpg

Benézünk az ipari park kulisszái mögé - akinek az inge, az magára veszi- a többiek pedig gondolkodhatnak, mindez vajon hol történhetett?

Nemrég nagy vihart kavart, hogy egy, a tatabányai ipari parkban működő cégeknek dolgozó munkaerő kölcsönző cég vezetőit bilincsben vitte el a NAV, milliárdos csalással gyanúsítják őket. Ez gyakorlatilag lehetetlenné tette a nagyrészt kárpátaljai magyar és ukrán munkavállalók aktuális bérének kifizetését, amit a hírek szerint egy kocsmában osztogattak addig, most is arra készültek, csak a hatóság emberei megakadályozták ebben őket. 

Ezek után a melósokat a valóságban dolgoztató cég gyorsan tájékoztatókat szervezett nekik, hogy nincs semmi baj, minden dolgozó megkapja majd a munkabérét. Sőt, aki szeretné, még át is veszik saját állományba (mondjuk annyira jó pénzt nem tudtak fizetni, így kevesen éltek a felkínált lehetőséggel). 

Arról, már régebben is legendák keringtek, hogy a külföldi munkavállalóknak sokkal több kedvezményt nyújtott a cég, mint a helyieknek, és ebből származott is némi feszültség. Például kedvezményesen lakhattak különböző bérlakásokban, sokszor 5 vagy 10 ezer forintot kell csak fizetniük érte. 

Egyik informátorunk akkor azon volt felháborodva, hogy a vállalat inkább hozzájuk ragaszkodik, valószínűleg foglalkoztatásuk kedvezményei miatt, míg a helyiek sorra számolnak le, mert a minimális támogatást sem kapták meg a vezetéstől. A különböző pletykák szerint a külföldi munkavállalók minimálbérre ( vagy még arra sem) voltak bejelentve, a fizetésük többi részét borítékban kapták meg, amit néha a parkolóban osztogattak. 

A bilincsben elszállítás esetéből aztán nagyon gyorsan az következett, hogy 4 műszakból 1 működésképtelenné vált, az ukrán dolgozók sem akartak munkába járni, valószínűleg féltek attól, hogy megint jön egy botrány és nem kapják meg az egyébként nem is olyan rossz fizetésüket. 

Nagyjából ebben az időszakban csapott le a koronavírus-járvány is, ami további “érdekes” történéseket hozott magával a cégnél, ami a belső állapotokra utal.

Informátorunk szerint akkor már irodistákkal voltak feltöltve a műszakok a termelésben, a cégvezetésnek eszébe sem jutott a leállás, mindent feláldoztak a darabszám oltárán. Annyit azért megtettek, hogy belépéskor megmérték a dolgozók lázát, és tettek ki kézfertőtlenítőt is a belépési pontokhoz, viszont kesztyűt és maszkot nem kaptak a munkavállalók, csak “kijárási engedélyeket”, hogy mindenképpen be tudjanak menni dolgozni, készülve az esetleges kijárási korlátozásokra. 

Teltek-múltak a napok, majd egy újabb levélben arra hívták fel a dolgozók figyelmét, hogy használják az alkoholos kézfertőtlenítőket, csakhogy azok nem voltak sehol. Folyosói pletykák szóltak olyan esetről is, hogy érkezett a 1000 darab maszk a raktárba, majd rögtön el is tűnt. 

Egyesek ekkor már bátrabban érdeklődtek, hogy ugyan mikor lesz leállás, amire azt a választ kapták, hogy csak abban az esetben, ha a kormány kötelezi őket a leállásra. Ekkor olyan esetek borzolták a kedélyeket, hogy postán mondtak fel azoknak az anyukáknak, akik az óvoda és bölcsőde bezárás miatt otthon maradtak a gyerekkel.

Nagy nehezen azért került hőkamera a beléptető kapuhoz is az ebédlőbe. Majd lassan, de biztosan, megérkeztek a maszkok is, egy levél tanulsága szerint ki is osztották a dolgozóknak. 

Cég amint lehetett, bevezette a 2 éves munkaidő keretet is, “cserébe” heti 1 maszkot juttatott a dolgozóknak. 

Mintha mindez előjáték lett volna a gyár egyes vezető tisztségviselőinek bukásához. Ez az a bűnügyi kategória, amely nem igazán szokott szerepelni a hírekben, mert a cégek nem szokták beismerni ezt, ugyanis irtózatosan átvágták őket.  

Az eltávolított vezetők éveken át sikkasztottak, a cégen belül nagyobb béreket jelentettek az anyacég felé, mint amennyit a valóságban kifizettek. Mind az órabér frontján, mind 13. havi bérek tekintetében csaltak, illetve az ún. pandémiás pótlékot is “lenyúlták”, hiába volt erre céges belső előírás. 

SZÁMÍTÁSOK SZERINT 5-8 MILLIÁRD IS LANDOLHATOTT A SZÁMLÁIKON

Az elbocsátott vezetők gyakorlatilag kettős könyvelést vezettek. Az anyavállalat úgy tudta, magasabb béreket fizetnek ki a különbözetet zsebre vágták. 

Lebuktak, most kemény revizorok jönnek átnézni a könyveléseket (így utólag!). Informátorunk szerint egy “apró malőr” okozta a vesztüket, néhányan felfigyeltek egy külföldi vezető emailjére, ahol videóban köszönte meg, hogy a pandémia idején is jártak  Magyarországon dolgozni, azonban ezek után a dupla cafetériát illetve a pandémiás bónuszt a veszély lecsengése után elveszik.

Ahogy a nekünk író dolgozó fogalmazott: “Jól fizet a Cég, csak mi nem tudunk róla!”

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2515904550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása