Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

AUGUSZTUSI GYORSTALPALÓVAL JÖNNEK AZ ISKOLÁK ŐREI! Az igazgatóknak kell kérni őket

isklaor.jpg

Speciális rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést is kapnak a leendő iskolaőrök, akiknek munkába állás előtt vizsgán is bizonyítaniuk kell az alkalmasságukat – mondta el Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, a kormányszócső Magyar Nemzetnek

Az előzetes tervek szerint oda akarnak iskolaőröket helyezni, ahol a pedagógusok védelme megkívánja, és ez az iskolai agresszió elleni komplex intézkedéscsomag része. Hangsúlyozta, a segítség igénybevétele minden esetben önkéntes, vagyis sehol sem kell attól félni, hogy az intézmény akarata ellenére kivezénylik az iskolaőröket.

Nem előírás a rendőri előképzettség a feladat ellátásához, de elsőként volt rendőrökre, például korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak. Ettől függetlenül bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a leendő iskolaőröknek még a tanév megkezdése előtt, várhatóan augusztusban képzést szerveznek. A néhány hetes tanfolyamon rendészeti, valamint pedagógiai és pszichológiai tudnivalókkal vértezik fel az őröket, akiknek vizsgázniuk is kell.

Az igazgatókkal közösen felkészítik őket, hogy a leendő iskolában ­vannak-e sajátos nevelési igényű, illetve problémás, agresszív gyerekek. Az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség lesz, hiszen a rendőrség állományába fognak tartozni, de a szolgálatukat a kijelölt iskolák területén teljesítik. 

Az államtitkár hangsúlyozta: az iskolaőr kizárólag az iskola területén történő rendbontások esetén avatkozhat be, de nemcsak akkor, ha valamelyik diák pedagógust bántalmaz, hanem akkor is, ha a tanulók esetleg egymással verekszenek, illetve egy erőszakos szülő lép fel agresszíven egy tanulóval vagy egy nevelővel szemben. 

Intézkedési lehetőségeit tekintve az iskolaőr több mint egy portás, de kevesebb mint egy rendőr: lőfegyvere nem lehet, ez semmiképpen sem indokolt egy iskolában. Ha olyan mértékű az agresszió és a tanár veszélyeztetettsége, akkor szükség esetén bilincselhet, illetve használhat gázsprayt és gumibotot, de nyilván csak akkor, ha valóban indokolt a helyzet, a szükségesség és arányosság elvének megfelelően – húzta alá az államtitkár.

Az iskolaőrök számát jogszabály nem határozza meg, de alapvetően egy, maximum két fővel számolnak, az iskola méretétől függően. Bekérik a tankerületek véleményét, egyeztetnek a rendészeti szervekkel, hogy jelenleg hol gyakoribbak a rendőri kiszállások. Szerinte az biztos, hogy ahol az iskola nem kéri, oda nem fognak őrt vezényelni az intézmény és a tantestület akarata ellenére – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a tanév közben szerzett gyakorlati tapasztalatok alapján bővülhet a kijelölt iskolák köre, de előfordulhat az is, hogy az iskolaőr jelenléte egy idő után valamely helyszínen feleslegessé válik.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr215807642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása