Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HÁROMSZÁZ TATABÁNYAI ELHURCOLÁSÁRA EMLÉKEZTEK! '44-ben kiirtották a helyi közösséget

holocaust-2020-tb-03.jpg

Ma délelőtt emlékeztek meg a felsőgallai zsidó temetőben, az 1944 júniusának elején bekövetkezett deportálás évfordulójáról.

Hetvenhat évvel ezelőtt, 1944. május 15-én állították fel a felsőgallai gettót, ahonnan az év június elején a legtöbben rövid úton a komáromi gyűjtőtáborba, majd Auschwitzba a haláltáborba kerültek. Tatabányán is, a holokauszt borzalmainak köszönhetően a zsidóság, szinte teljes egészében megsemmisült. 

Tatabánya elődtelepülésein Macher Péter szerint, aki a helyi zsidó lakosság történetével foglalkozó szakértő, mintegy háromszáz fős hitközség tűnt el szinte nyomtalanul a vészkorszakban. 

holocaust-2020-tb-01.jpg

holocaust-2020-tb-02.jpg

Pontos információk nem állnak rendelkezésre, ugyanis az 1945 előtti közigazgatási iratanyagok a háború során megsemmisültek, a kutatók csakis a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat (MÁK Rt.) zsidó alkalmazottaira vonatkozó iratok, valamint a kevés számú túlélő visszaemlékezéseire hagyatkozhatnak. A helyi zsidó közösség kiirtásának története e feljegyzések alapján nagyjából rekonstruálható, az áldozatok pontos számát azonban valószínűleg sosem fogjuk megismerni.

A német megszállás következtében, a Sztójay-kormány rendeletének következtében április 25-e után a zsidók, értelmiségi munkát nem végezhettek. A bányavállalat zsidó alkalmazottai számára az elbocsátás azonos volt a halálos ítélettel: a cégtől kitett dolgozók elveszítették addig is csak viszonylagosnak nevezhető védettségüket, és automatikusan a május 15-én a Szent János utcai zsinagógában és a mellette lévő házban felállított felsőgallai gettóba, majd a komáromi gyűjtőtáboron át Auschwitzba kerültek (jobb esetben munkaszolgálatra utalták őket).

Ma már szinte semmi sem árulkodik arról, hogy Felsőgallán valaha jelentős zsidó közösség létezett. Az egykori zsinagógát 1945-ben elbontották, a helyén ma egy emeléstechnikával foglalkozó cég üzeme áll – igaz, az üzem területén egy 2005-ben állított, Geiger Péter tervezte emlékmű még mindig őrzi a hely szellemét. (kemma.hu alapján)

fotó: Facebook

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3415753110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása