Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BENCSIKÉK VISZIK A TATABÁNYAIAK MILLIÁRDJAIT! 2024-ig biztosan akarják

bencsik-janos-orban-viktor-pestibulvar-hu.jpg

Péntek este újabb fontos dokumentumot tett közzé a kabinet, a parlament honlapjára a 2021-es költségvetés után a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintését lehet olvasni. Ebből látható, hogy mit gondol és milyen intézkedések várhatók az elkövetkezendő években.

A Portfólió gazdasági portál az ebből kiolvasható folyamatok áttekintését tette közzé. A korábbi ígéretnek megfelelően tartósan fennmarad a kiskereskedelmi különadó, egyre nagyobb összegeket kasszírozva, amit végső soron valószínűleg a fogyasztók illetve a beszállítók fognak megfizetni.

Látható, hogy az önkormányzatok kicsontozása nem csupán egyszeri ötlet,  a költségvetés bevételeinek helyreállítása nagyrészt az önkormányzatok tartósan magasabb hozzájárulásával valósul meg, ugyanis a kormány úgy kalkulál, hogy a gépjárműadó elvonása fennmarad és a szolidaritási hozzájárulást is tartósan sokkal magasabb összegben várja el az önkormányzatoktól, egészen 2024-ig.

A most beterjesztett dokumentumból kiolvashatók a háttérfolyamatok:

  1. Mind a cégekhez köthető, mind a lakossági költségvetési befizetések érzékelhetően el fognak maradni a korábban várt összegektől 2022-ben.
  2. A gazdálkodó szervezetek befizetéseinek csökkenését a kiskereskedelmi különadóból kompenzálják nagyrészt és ez az új adó tartósan fennmaradhat, 2024-ig biztosan.
  3. A fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételek pl. ÁFA, százmilliárdokkal marad el az eddigi prognózisban szereplő értékeknél.
  4. A lakosság SZJA befizetéseit is alacsonyabbra várják lényegesen

És akkor adódik a sok milliárdos kérdés: honnan lesz plusz bevétele az államnak? A válasz: részben az önkormányzatoktól. Tartós folyamatok fedezhetünk fel ezen a téren.

  1. A helyi önkormányzatok szolidaritási adója korábbi 43 milliárd forintos összeg helyett 160 milliárd forinttal szerepelnek, vagyis a négyszereződő szolidaritási adó 2021 után is fennmarad, 2024-ig biztosan.
  2. A gépjárműadó teljes összege is a központi költségvetést hizlalja, 2024-ben már meghaladhatja a 95 milliárd forintot, eddig rendre 50 milliárd forint került a központi büdzsébe.

Összességében tehát jól látható, hogy az egy évvel ezelőtti tervekhez képest fontos bevételi tételek maradhatnak el a koronavírus-válság következményében, ezeket nagyrészt tartós bevételi megoldásokkal kompenzálja a kormány.

CÉLJUK, HOGY KÖZVETLENÜL NE A LAKOSSÁG FIZESSEN, ÍGY NEM LEHET KÖLTSÉGVETÉSI MEGSZORÍTÁSOKKAL ŐKET VÁDOLNI.

A bevételnövelés azonban nagyrészt olyan megoldásokkal valósul meg, amelyek végső soron közvetetten lecsapódnak a háztartásokon. Így például az önkormányzatok mozgásterének szűkülése, és a kiskereskedelmi különadó mind-mind olyan eszköz, amely gyorsan hatással lesz a lakosságra.

fotó: pestibulvar.hu

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3815752150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása