Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MARAD A RABSZOLGATÖRVÉNY 2.0: Készülhetnek a tatabányai melósok a robotra

palkovics-laszlo-nepszava-hu.jpg

A kormány a friss, 247 oldalas salátatörvényben rejtette el a rabszolgatörvény első változatánál is brutálisabb rabszolgatörvény 2.0-t. 

Miniszteri jóváhagyással, egyoldalúan elrendelve, évekre gyakorlatilag egy cég rabszolgájává teszik az embereket-írja Széll Bernadett a Facebookon, akinek rögtön szemet szúrt a két éves munkaidőkeretre vonatkozó rész. A törvénytervezet szerint "A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter engedélyezheti, hogy a munkáltató új munkahelyteremő beruházás esetén munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot – a Mt. vonatkozó rendelkezéseiben foglaltakra figyelemmel – legfeljebb huszonnégy hónap alapulvételével alkalmazzon, amennyiben a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek."

Tehát megint bejön a képbe az egyébként nagyon sok  helyen megjelenő gumifogalom, a "nemzetgazdasági érdek", és a szokásos, mindenütt alkalmazott egyszemélyes döntéshozatal: ezentúl Palkovics László egyedül dönthet arról, hogy egy munkáltató egyoldalúan alkalmazhat 24 havi munkaidőkeretet. Ami egyébként, a kizsákmányolás minősített esete.

Így néz ki sokszor a gyakorlatban: több hetes, megállás nélküli munkavégzés, ki nem fizetett túlórák, és visszafizetési kötelezettség a le nem dolgozott órákra a keret lejárta előtti felmondás esetén. Vajon, ha valamelyik haver vagy fideszes oligarcha odaszól Palkovicsnak, hogy a cégénél szükség van erre, előfordul, hogy elutasítják az engedély? Finom, nem?

A kormány a járványra hivatkozva rendelettel módosította a Munka törvénykönyvét: lehetővé tette, hogy akár 24 havi munkaidőkeretet rendeljenek el a munkáltatók — egyoldalúan! Ezt nevezték el rabszolgatörvény 2.0-nak. Most kiderült, hogy a járványhelyzet enyhülésével és a veszélyhelyzet megszűnése után nem törlik el teljesen ezt a módosítást, akinek a miniszter jóváhagyja nyugodtan alkalmazhatja továbbra is, ami egy nagyon cinikus húzás a munkavállalókkal szemben.

Sajnos számítani lehetett rá, hogy a járványra hivatkozva meghozott döntések jelentős részét nem fogják megszüntetni, főleg a nagyvállalatok relációjában. A magyar munkavállalókat így még inkább kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítik, ami úgy látszik, a mostani kormány érdeke. 

Az emberek meg még jobban belefáradnak ebbe az egészbe, és csak tűrnek, tűrnek…

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1315728102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása