Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

VÁLTOZÁS A TATABÁNYAI ORVOSI ELLÁTÁSOKBAN! Megint újratervezik kinek kell tesztelni

kasler-miklos-kormany-hu.jpg

Hétfőn újraindították az egészségügyi rendszert, miután ezt elrendelte Kásler Miklós a humántárca vezetője, ugyanakkor szigorú megkötéseket szabott.

A “gránitszilárdságú” Alaptörvény hazájában egy hét telt el és ismét újragondolta a rendszert a miniszter, azt a részét, mely ellátásokhoz kell a koronavírus-gyanús betegtől negatív teszteredmény.

A Népszava számolt be róla, hogy jelentősen csökkent azon ellátások száma, ahol most előírják, többek között kikerült a korábbi listából az ultrahang, a vesedialízis, és a fülészeteken is csak a légcsőmetszés, endoszkópos műtétekhez kérhetnek ilyet a betegtől.

Az fő szabály volt, hogy a nem sürgős beavatkozásokhoz kell a teszt. Ez a szabály az állami és a magánszolgáltatásokra is vonatkozott. Csakhogy eleinte senki nem tudta például, hogy ki viseli ennek a költségeit. Néhány napon belül ezt ugyan az állam magára vállalta a közfinanszírozott ellátásoknál, csakhogy mostanra az is kiderült, hogy vélhetően finanszírozhatatlan a miniszteri utasításban a szolgáltatóktól elvárt vizsgálatok mennyisége. 

 Az új lista részeként a magas kockázatú ellátások körébe sorolták az aerosol képződéssel járó beavatkozásokat. Így formailag kérni kellene a negatív PCR-tesztet a fogtömésekhez is, csakhogy az eljárásrend megfogalmazásából az derül ki, hogy a diagnosztikai vizsgálatot csak a fertőzés gyanús betegeknél kell elvégezni.

Miután azonban minden beteget gyanús esetként kell kezelni, előírták, „ hogy az ugyanazokat az egyéni védőeszközöket, beleértve az FFP2 légzésvédő eszközt viseljék, mint amelyeket az igazolt COVID-19 fertőzött betegek ellátásában előírtak.” A miniszter szombati levele arra is figyelmeztet, hogy a tervezhető beavatkozásokat a fertőzés-gyanús esetekben el kell halasztani, azt csak negatív teszt eredménye mellett lehet elvégezni.

Ezen kívül már csak az a kérdés, hogy az állam által biztosított védőeszközök eljutnak-e mondjuk az alapellátásban dolgozó orvosokhoz, asszisztensekhez.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9815678524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása