Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HATALMAS BAJBAN A WESCAST! Több száz főt elbocsátanak, itt már a lét a tét?

wescast-cegoldala.jpg

Dolgozók kerestek meg bennünket a szomszédos Oroszlányban működő egyik cégtől, mert óriási a baj.

A Wescast (amely jelenleg kínai tulajdonban van) a hírek szerint több, mint 250 munkavállalójától válik meg, tudtuk meg az oroszlányi üzemben dolgozóktól. Jó néhányan elégedetlenek a cég eljárásával és az általuk fizetni kívánt összeggel. Többen tőlünk kérdezték, hogy egy ilyen nagy cégnek lehet, hogy nincs pénze?

Ezzel kapcsolatosan megkerestük László Zoltánt, a Vasas szakszervezet alelnökét, aki nyilatkozott nekünk az esetről.

Elmondta, hogy hozzájuk már érkeztek jelzések arról, hogy a Wescast több száz fős leépítésbe kezdett, illetve ezt valószínűleg megalapozandó, április közepén értesítette a dolgozókat, hogy sokakat fizetés nélküli szabadságra küld.

Most már el is kezdődtek a létszámleépítések, részben közös megegyezésre igyekeznek rábírni az ott dolgozókat, részben pedig megszüntetik a munkaviszonyukat.

László elmondta, hogy mindkettővel komoly problémák merültek fel a Wescastnál, mert ez a nagyságrend már a csoportos leépítés kategóriájába esik és ezt 1 hónappal ezelőtt be kellett volna az illetékes munkaügyi hivatalhoz jelenteni. 

Ami viszont már húsbavágó kérdés, hogy a Wescast az április 15-től kezdődő időszakra (azóta nincs termelés) nem akar egy fillért sem fizetni, mondván a koronavírus egy vis major eset, így a jelenlegi jogszabályok szerint a dolgozóknak nem jár fizetés. (Ezért fontos, hogy senki ne írjon alá ilyen megállapodást a cégénél.)

Szerettük volna megkérdezni a céget is, ahol Matajsz Gábor HR igazgatóval felvettük a kapcsolatot, de meetingre hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Kérdésünket elküldtük neki sms-ben, amint megérkezik frissítjük cikkünket.

A cég a tervek szerint hétfőn indította volna a termelést és dolgozók remélték, hogy így is lesz. A Wescast a kölcsönzött és a határozott idejű szerződéssel rendelkező dolgozóitól már régebben megvált.

László Zoltán elmondta, hogy a céggel folytattak egyeztetéseket, akik már akkor jelezték, hogy minimum 250 fős leépítés lesz. Az azonban álláspontjuk szerint, tarthatatlan, hogy a cég vis majorra hivatkozva ne fizessen munkabért.

A vis major esete nem áll fenn ebben a helyzetben, ezért jogi eljárást helyeztek kilátásba, amelyben a szakszervezeti tagoknak ingyenes jogi segítséget biztosítanak a bíróság előtt.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2915675004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása