Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI NAGYSZÜLŐKNEK MEGOLDÁS A BAJBAN! Ha az állásod veszélyben, gondold át!

nagyszuloi_gyed_babaszoba-hu.jpg

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetben sokan, sokféle módon igyekeznek a jövedelmüket, vagy annak minél nagyobb részét megőrizni. Egy ilyen különleges menekülő útnak bizonyulhat a nagyszülői gyed igénybevétele minden olyan nagyszülő számára, akinek állását a veszélyhelyzetben megszüntették vagy fennáll ennek a kockázata - írt erről a Nyugdíjguru hoszzabb összefoglalót.

Az ún. nagyszülői gyed esetén vannak korlátozó tényezők, amelyeket figyelembe kell venni: 

A nagyszülőnek aktív dolgozónak (biztosítottnak) kell lennie (legalább egy éven át az unoka megszületését megelőző két évben). Ez eleve kizárja a nyugdíjas és egyéb nyugdíjszerű ellátásban részesülő nagyszülőket, ideértve egyebek között a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban, a szolgálati járandóságban vagy korhatár előtti ellátásban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban és hasonló rendszeres pénzellátásban részesülőket. 

A nagyszülői gyed időtartamára az a nagyszülő, aki a Munka Törvénykönyve által szabályozott munkaviszonyban dolgozik, a nagyszülői gyed időtartamára fizetés nélküli szabadságban részesül, így nem szűnik meg a munkaviszonya. A szolgálati ideje is folyamatos marad, miután a nagyszülői gyed folyósítási tartama szolgálati időnek minősül. A jól kereső nagyszülőnek a nyugdíj alapjául szolgáló számított "életpálya" átlagkeresetét a nagyszülői gyed összege egyébként nem veszélyezteti, mert annak összegét a nyugdíjszámítás során csak akkor kell figyelembe venni, ha az a nagyszülőre nézve kedvezőbb eredménnyel járna.

A nagyszülői gyed összege a nagyszülő - a törvényben részletesen meghatározott időtartamban mért - átlagkeresetének a 70%-a, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet. Ez az idén 225.400 forintos felső korlát feltehetően meggondolásra készteti a jól - 362 ezer forintot meghaladó összegben - kereső nagyszülőket, hiába térhetnek vissza a munkahelyükre az új munkajogi garanciáknak megfelelően a gyed időtartama (amit fizetés nélküli szabadságon tölthetnek) után (ha egyáltalán munkaviszonyban és nem más jogviszonyban dolgoznak). Persze ha a munkahelyük a koronavírus járvány miatt veszélybe kerül, akkor ez a megfontolás nyilván háttérbe szorul.

A nagyszülőnek közel kell laknia a szülőkhöz, hiszen a gyermeknek a szülők háztartásában kell maradnia, onnan legfeljebb csak napközben viheti ki a nagyszülő a saját otthonába. Ez sok, az unokájától távolabb élő nagyszülőt zárhat ki az igénybevétel lehetőségéből - vagy késztethet arra, hogy legalább a pici kétéves koráig közelebb költözzön az unokájához. Nyilván az is fontos tényező, hogy a nagyszülő egészségi állapota megfelelő-e a gyerek(ek) napközbeni gondozásához.

Emellett sok nagymama nyilván boldogan átvált a nagyszülői gyed-re, ha csak rövid időtartam hiányzik a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító legalább 40 évi időből, és a saját gyermeke(i) nevelése kapcsán nem használta ki a legfeljebb 8 évi időtartamot, amit gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások folyósítási idejével lehet megszerezni.

További korlát, hogy a szülőknek (vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőnek) dolgozniuk kell, így kiesik minden olyan pár (vagy egyedülálló szülő), akik valamelyike nem dolgozik. 

Feltehetően akkor lehet különösen vonzó a nagyszülői gyed, ha a nagyszülő dolgozik, de keveset keres vagy nagyon szeretné már abbahagyni a munkát, vagy ha nincs a nagyszülő előtt további tér a karrierje kiteljesítésére, vagy tart attól, hogy megszűnhet a munkalehetősége és nem talál helyette megfelelő állást. 

fotó: babaszoba.hu

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2315659246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása